PREGNANT VS WORK

Hi mommy-ii . Nak tanya , macam saye bekerja di Watson's , saye sekarang baru pregnant 5weeks , kerja saye berdiri sepanjang masa dan ada kena angkat angkat stok , panjat panjat tangga di dalam stor . Kerja mcm saye ni bahaya ke untuk kandungan yg baru 5minggu mcm saye ? Saye risau sbb saye baru pregnant anak pertama dan takde pengalaman .

27 Balas

Saya kerja butik baju, kerja serve customer bnyk berdiri n berjalan. Baru2 ni check up, doctor kata baby kat sebelah uri, sepatutnya baby kat bwh uri. N lagi satu rahim saya kedudukannya rendah. Doctor kata mungkin sebab saya tinggi, atau faktor saya bekerja tu. Too much walking and moving n ada lasak2 sikit angkat stok. Last2 berenti keja, rehat kat rumah sbb doc kata xboleh lasak2 or banyak gerak kalau nk naikkan balik rahim n betulkn kedudukan uri. Kena buat senaman kegel untuk kuatkan otot pelvic supaya dapat sokong rahim.

Kne bgthu tuh, cuma kdg stgh majikan dia bukan kira awk pregnant ke x, tp insyaallah try bgthu dlu.. klau awk still kne wt krje2 tuh baik benti je sye rsa.. kwn sye krje 7e, agkt stok berat2.. last2 paranakan jatuh.. dah kne amek cuti pantang cm org bsalin lak.. bncg ngn suami, klau dia mampu, then awk xperlu bkerja.. jge kesihatan dri n bby lbih pntg.. insyaallah Allah akn bg rezeki dgn cara lain dgn niat awk nk jge amanah Allah tuh kan.. positive ok.. 💖💖☺️

Kalau ikutkan mmg x blh angkat berat sbb kandungan masih awal. Tpi depands pda kekuatan sendiri. Klau mmg dh biasa bt kje berat2 rsanya bdan blh accept tpi kena tgok jgk takut rahim jenis x kuat. Mcm sya sblm ni mmg selalu sgt bt kje berat. Msa tu xtau plak sya tgh pregnant 😅. Alhamdulillah nasib baik xde bnda buruk jadi. Bila dh tau pregnant terus slow down. X angkat sgt bnda2 berat.

Alhamdulillah buat masa Ni saya kerja di boost juice angkat segala buah 18 kg.. Segala apel orange watermelon. .. Alhamdulillah baby dah 14 week 5 day.. Kepercayaan tu kene Ade tapi kene hati2 jugaaa.. Tapi setiap bulan mesti scan baby nk tahu keadaan.. Lagipun x dapat rase dia gerak2 lagi kan 😍 take careee

cuba bincg dgn majikan..peranan kawan2 kerja utk bantu.. ada mommy yg jns lasak..ada mommy yg jns x boleh lasak.. sy pnh MC ank prtma dlu n sjns yg xboleh lasak.Skrg tgh prgnt skli lg utk ank prtma..bdn kita masing2 lain..so utk pmlaan baik awk kurgkn aktvti ye..jgn pksa bdn sbb kite bawa nyawa..

jangan angkat barang kalau masih awal kandungan, better rest dlu, masuk trimester kedua barulah mula buat kerja ringan-ringan.. saya dulu dalam 3 week mcm tu dah kena morning sickness, ambil cuti terus, masuk trim 2 baru sambung kerja, depend on yr boss lah nak faham keadaan awk..

sy kerj mengajar kat kolej skill, y kursus ala lelaki plk tu,main mesin,besi,robot bagai semua terdedah bahaya,habuk besi,angkt y berat,bhn kimia,semua kena bt,sb kena tunjuk kat student so xleh skrip tp alhamdulillah Allah jg,bby lahir sihat Alhamdulillah

Klau boleh kena hati2.. saya 1st pregnancy gugur. Berdiri lama sgt n selalu angkat barang berat. Skrg 2nd pregnancy doktor pesan jgn angkat berat2, brdiri lama2 n naik kreta lama2 utk prjalanan jauh. Tp brgntung pada org. Ada yg ok ke je. Klau bole hati2 la ye.

bahaya tu sis utk awal2 pgnent.. try ckp dgn boss bgtw awal pgnent.. mmg kne byk dduk.. angkat berat tu jgn sekali... awal2 mmg kne jaga betul2... inshaAllah diorg phm... nti dah kuat dlm 4 bulan ok la slow2 nk buat kejesusun tpstill jgn angkat berat

sorry sis.. dua org kwn sy prnah gugur.. sorang sbb kerja trlmpau berat, angkat angkut segala mcm berkilo2.. yg sorang sbb trlmpau aktif.. sy cuma boleh nasihatkan, stop lah dulu.. bahaya tu sis.. lagi2 tri1 mcm sis niehh.. tapi apa2 pun.. positif