Anak 2y9m tidur lewat.

Hi mommy, ada tak sapa2 yg ada ank mcam sy, hari2 pkul 12. Kdg tdoq siang sekejap pon pkul 12 jugak tdoq, sb dh terbiasa? ada cara tak mcm mna nk train tdoq awal balik?

9 Balas

waktu tidur anak seeloknya sehari 2 kali . pagi dia bngun tu bagi dia main spuasnya n wajib tidur balik pkul 1 atau pkul 2 . bngun seeloknya pkul 4 . lepas tu bagi je aktiviti dia buat main kat luar or playground sepuasnya . malam kompom dia tidur awal . anak sya lebih dri pkul 11 auto dia mengamuk nak tidur kalau kami belum tidur . pkul 10 wajib dah masuk tidur . kita yg kena atur waktu tidur dia , jangan ikut sangat kehendak dia tidur lewat . nanti dia akan terbiasa lama2

Anak sy 3,4 pagi...mcm biasa dari dulu wktu petang dia tido pukol 4ptg, bngun pukol 6ptg...mlm pukol 10 @ 11 dah tido pagi keesokan bru bngun..skarang ptg mcm biasa jgk tido..kesudahnya 4 pagi bru tido..lani kalau dia tido awal pukol 10 @ 11..pukol 1,2 pagi dia ngamuk2 nk bngun tido...stress maknya...tido pun lampu ttp dari dia baby lg..xjalan jgk

4w ago

sama la ank sy ...kdg tknk bgi dia tdo lewat ptg tpi kesian dia da penat main ...tpi mlm berjaga pulak😆

anak slalu bgun pgi pukul brapa ? umur mcm ni biasa tak nap tgahri pun takpe. bagi dia main smpai penat nnt malam senang nk tido. anak sye dh 3y+ mmg tido awl. pukul 10pm dh tido. kdg2 je tido lambat tu pun kalau keluar berjalan.

sama dgn anak sy, if tidur pukul 11/12/1 dia boleh tidur straight 10-11jam, tu biasa nap petang 2jam, pukul 4/ 5 /6 kalau tidur 8 /9 /10 3jam sekali wajib bangun, ni kalau tk nap

Sama lah anak sy pon. 1y11m skrg tido lewat. Jd sy tutup lampu pukul 9. Biar dia main kadang sejam lg baru dia nak tido. Jd ok la pukul 10 tak lewat sgt.

ank sy 2 org ..kakak 1y11m adik bru 5 bulan ...tapi dua2 sama naik 3-4 pgi bru nk tdo ....asik main jeee ...mak nya ni da mcm zombi🤣

sebaya ank kitee...ank sy start 2y3m xde Tido petang mmg xnk tido.. tp mlm kul 11 paksa tidur sme2 tutup lampu..

bg dia main wktu ptg . buat aktiviti. puas main dn pnt,mlm knfm tdo awl

tidur petang lama atau lewat ke?