Bedung & Barut

Hi mommies,nk tanya mommies yg bpengalaman tu.Barut dgn bedung ni penting ke. Bedung saya dah beli 2,cukup tak?atau nak kena tambah lagi. Apa fungsi barut baby dan mesti ke ada barut?Berapa helai cadangan kalau nak beli?

15 Balas

sy semua tu beli, tp tak pakaikan pn.. if time mak uruskan je mak pakaikan barut mitten booties siap bedung.. kalau sy pakaikan baju seluar je🤣 lagi2 musim panas masa tu. pastu nanti kalau mak yg nak mandikan anak dia bukak2 tgk cucu dia barut pun tak pakai dia tanya mana barut anakkk, sy heheheh je tak jawab apa pun. bedung cari kain yg tak panas la utk bg anak tidur selesa, bedung bg rasa effect pelukan kat anak & kontrol tgn dia..kan baby nb ada efek terkejut tu, nti tgn dia terkepak buat baby lg terkejut dgn tgn dia. tp sy sendiri jaraaaaang sgt bedung & anak sy ok lagi lena kalau tk bedung. kalau bedung pun masa tidur je,masa jaga yg bbrp minit tu tak bedung langsung & start tummy time dr baru lahir lagi

1w ago

walaupun terabur tq memahami😆

anak saya tak pakai barut langsung dari lahir, alhamdulillah dah 11m+ takde masalah kembung perut langsung. lagi satu sebab saya kesian kat baby cuaca malaysia panas. saya pakaikan bedung je. mitten & booties pun on off je pakai. 2bulan gitu tak pakai langsung dah. bedung saya pakaikan sampai anak 3m sebab dia baby high demand. bedung tu mula2 saya standby 2 helai tapi anak saya high demand saya tambah jadi 6 helai😆 sis standby je dulu kot2 anak sis easy going tak guna bedung sangat

1w ago

semoga dipermudahkan urusan awak bersalin nanti

barut tu kalau bb dok dalam aircond elok pakai sekali sapu minyak telon. die mmg akn extra selese. tp klu dok tmpt panas² xyah pakaikan barut tu sapu minyak je okey dah.. sy anak dr lahir pakai on off tgk keadaan. klu nk mudah beli jenis starp je xyah ikat..🤣 bedung pn beli kain besar mmg elok bnyk gune. mcm sy ade beli jgk yg jenis zip. mcm anak sy kdg² die nak berbedung tp maknye malas🤣..jd beli jenis zip je..kain pn jenis xtebal.

saya beli barut dalam 10 pcs je, sebab kita akan kerap basuh baju baby, barut ni bagus alhamdulillah anak perut cantik takde kembung dan kita boleh kawal kuantiti susu yang dia minum supaya tak berlebihan , badan dia pun jadi mudah kita nk pegang tak lembik sangat 🤗 untuk bedung saya standby 6 sekali tak cukup hahaha, jadi tambah lah lagi selepas anak dah lahir pun takpe , ikut pada keperluan dia dan cara awak handle pakaian dia

Sy beli barut 7 helai kat shop** murah2 je. Bedung pon sama. Biar byk xde la penat nk membasuh. Barut tu sy pakai lepas baby sapu minyak telon. Ade Dr ckp x yah pakai. Ada Dr. ckp elok pakai. Ikut masing2. Bedung ni sy mmg buat supaya anak sy tdo lena. (Mcm rasa dlm perut kot org kate) Sidenote: anak sy tdo aircond sejak lahir. So kalau cuaca panas maybe barut x perlu hehhee. Cuma jgn guna mintak yuyi sbb panas sgt. Guna telon je.

barut untuk bagi perut baby rasa selesa hangat tak sejuk. tapi guna minyak telon pun elok dah tak perlu barut pun takpe. bedung better cari yg besar sikit boleh buat multi-purpose. ssya guna buat tuala baby, alas baring dia kalau kat luar, car seat cover supaya tak panas, selimut dalam car seat, nursing cover. kalau guna stroller boleh buat cover juga.

1w ago

baik baik...bagus idea ni,sy mmg zero bab baby ni,alahai...terima kasih la kat mommies kat yg byk respon

Bagi saya, barut tu pakai sampai dia sebulan je. Tak payah beli banyak2 sebab pakai kejap je sgt. Saya pun tak pakaikan barut sangat sebab cuaca kadang panas sangat kan. Tapi bedung saya pakaikan n spare banyak sikit. Utk elak mono reflex (terkejut2). Jadi bila dia tidur tu mudah sikit, takdelah dia stress terbangun2.

barut ank sye pakai on off sbb cuaca panas sgt. kesian naik ruam2. kdg2 xpakai pun langsung. haha kne tegur dgn mak bru la pakaikan. tu pun kejap je 😂 bedung tu nk bg baby tido selesa supaya xterkejut. sye guna smpai anak 3m je. tu pun on off jugak 😂😂

sy barut baby sampai tali pusat dia tertanggal je. lepas tu dah x barut. just sapu minyak n pakai baju terus. yang bedung tu pakai time baby tido or nap. dalam 3 bulan je pakai sebab baby sy dah boleh terbalikkan badan dia dengan sendiri.

mmng berguna berut tu, ambil lah byk lagi sbb nak pakai harian, tuk penting, supaya perut baby tak buncit dn apabila besar perut anak begitu tak besar sedang je, ia pakai sampai umur 4 atau 5 buln kalu dah tak besar perut baby kt