tekanan darah tinggi

Sy mengandung 12 minggu,tp tekanan darah tinggi..ade x tips utk bg tekanan darah tinggi ni normal.

5 Balas

Saya tanya doktor saya dia kata ubat tekanan darah tinggi yang disebabkan pembawakan ni ubat dia bersalin je. Lepas bersalin back to normal. Macam saya, means before pregnant takde hbp tapi near delivery hbp jadi tinggi and doc said memang takde ubat hanya boleh kawal yang penting jangan stress, cukupkan tidur, eat healthy bagi dia tak naik. Macam saya rare cases la sbb 10% je yang kena. But if awal pregnancy dah hbp saya tak sure la pulak. Yang penting jangan stress ye sis sbb hbp boleh buat keguguran terutama ealy stage pregnancy.. Sbb tu saya akan diinduce to save the baby..

Saya mmg dh Ada darah tinggi sebelum preggy. Lekat trus Masa bersalin anak ke Lima.. kalo u mmg takde darah tinggi yg serious Dr biasa mmg suruh jg pemakanan.. melainkan darah u Naik sgt tinggi Bru dia Akan prescribed ubat darah tinggi khusus utk time preggy..

Sy mula2 dulu pun tggi bacaan, smpai 161 pun ada, since tu, sy amalkan byk mkn sayur thrn reduce daging, coba untuk tidur awal and minum byk air suam, skrg bacaan sy dlm 120 tiap kali check..

4y ago

Ooohh.. Oke akak. Tq banyak2 hehehe,sy pyn dh off ubat drah tggi sbb sy g cek kt swasta mula2 tu pstu doktor suruh onn ubat drah tgii, bila g kk doktor kata xpyah daa.. Alhmdllah .

Kak ipar pun mcm tu.. Smpai kena tahan kat hospital.. Makan makanan yg seimbang dlu

5y ago

Yeke...alahai...

Klinik ada bagi ubat tak?

5y ago

Xde pulak..suruh kawal sndiri pastu kena cek tiap minggu dkt kk