confused

Hi mommies2 semua.. nak tanya, ada tak yg berpengalaman missed period tp bila buat upt negatif? Sy x pernah missed period, setiap bln on time. Dh cek upt tp result negatif ?

10 Balas
Expert

Salam sejahtera puan, untuk makluman anda, selain kehamilan terdapat pelbagai punca lain haid lewat, antaranya: Gaya hidup yang terlalu sibuk dan aktif Tekanan emosi Kekurangan berat badan atau berat badan berlebihan Masalah kalenjar tiroid atau pituitari Mengambil pil perancang kehamilan Masalah polycystic ovarian syndrome Masalah pada struktur rahim, ovari atau serviks Sekiranya anda mengesyaki hamil, anda boleh ulangi ujian kehamilan selepas seminggu jika masih belum datang haid. Jika upt masih negatif dan anda masih belum datang haid, sila ke klinik untuk pemeriksaan bagi mengetahui punca anda haid lewat. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

tunggu 2 3 minggu..baru sis cek balik..saya ank yg ke 2 dgn ke 3 mcam tu..tapi awal2 tu saya tetap rasa perbezaan kat dri saya..wlaupun dkt upt negatif..saya selalu ye rasa mcm nak demam..kita rasa bdan mcam suam2..tapi tak dmam pon..

Sama mcm saya msuk harini dh missed period 5 hari 😂 bila check negatif 🤦🏻‍♀️🙄 saya tggu smpi mnggu depan repeat check .

4y ago

Sama dengan saya. Masuk harini dah 5 hari missed period. Bila check, result negatif ☹️

Saya 3weeks missed, and 3 kali check upt negative, after week yg keempat bru nmpk double line, terang terus koooo 😂

4y ago

kiranyaa waktu tu kandungan HCG rendah ke sbb tu lmbat detect preggy?

Atau mgkin terlalu awal.. Saya mase lewat seminggu pon UPT masih single.. Huhu.. Lewat dua minggu bru cek lagi.. Bru double

4y ago

Awal sgt ag tu.. Baru 4 ary.. Saya cek mase lewat 9ary pon single line ag..

sy missed period...buat upt positif...tp sekarang period plak..lg pening...😂...xda pengalaman lg pasal nih...

Try cek seminggu dua lg, mngkin masi awal, atau sbb hormon ,

I pun mcm tu i miss 5 days dah bile cek negatif

Mgkkn sbb hcg xtrbentuk lgi..msih baru

Mungkin hormon terganggu.