Anak umur 3t+ taknak berak kat tandas

Hi mommies2 Asianparents 👋 kt sini ada x mommies yg hadapi masalah yg sama yg anak dh umur 3 tahun ++ masih xpandai berak kat tandas? Tapi kalau kencing dia ok je naik tandas siap boleh bgtau lg yg dia xtahan nk kencing.. tp kalau berak,dia xbgtau n prgi nyorok kt mana2 nk berak dlm seluar je.. naik pening dah fikir mcm mana lh cara nk ajar anak berak kt tandas... Mcm mana eh.. ada solution x nk solve problem mcm ni mommies sekalian?

1 Balas

Anak saya dulu macam tu juga masa awal2 potty train dia. Kencing pass dah kat toilet. Tapi cangkung jela. Bila nak berak dia sendiri cari pampers & sarung pampers. Dalam sebulan juga la dia macamtu. Pastu saya belikan toilet untuk budak yang ada tangga tu. Then demo kat dia pujuk suruh try je dulu. Duduk atas tu, berak kat situ. Mula2 dia taknak. Kencing je kat situ. Dia selesa agaknya kencing guna benda tu, dia sendiri cakap nak try berak kat situ. Alhamdulillah sejak dari tu terus berak kat toilet je.