Pantang larang

Hello mommies2 ..ada pernah dengar tak or terjadi dekat mommies2, orang2 terdekat suruh elakkan beli tilam, bantal, katil baby..dah lahir baru beli Kenapa ya? Sebab saya kalau boleh nak beli sekarang sebab pembelian secara online murah lagi daripada beli kat kedai . #pleasehelp #ingintahu #bantusharing #8monthpreggy

22 Balas

normally apa apa barang baby belilah bermula bulan 6, sbb kadang lahir pramatang 7-9, kadang cukup bulan... jgn beli awal sangat sbb kita tak tahu ujian illahi...last minute org tua tak mahu kita beria ria sgt tp tuhan rancang lain dr apa mgkn kita harapkan...mgkn ni sbbnye.. nak beli baju jgn banyak...tunggu baby lahir...beli keperluan utama sahaja...insha allah kita harap yg terbaik utk semua bakal ibu...be happy be joyful...take it easy sale ada beli lah brg keperluan utama...org tua lbh berhati hati aje..

saya biasa beli masa kandungan dah 7 bulan ke atas. awal² mmg tak beli ape² lagi sbb kandungan kecil lagi. kalau nak beli bila bby dah lahir,tak sempat sis. bby nak pakai ape kalau dah lahir baru beli. nak basuh lagi baju² bby tu. bukan beli terus pakai 😅 ape² pun semoga yg baik² je untuk kita semua ya mummy² 🥰.

kalau saya fikirkan mana yg terbaik buat saya dan anak sbb yg nak tidur nanti saya sendiri dgn anak... org lain takda tidur sekalinya... depends pada masing2... mungkin pantang tu utk elakkan pembaziran.. kalau ada rezeki lebih apa salahnya ✌️

kalau ada bajet beli katil bby. kalau tak beli tilam yg ada net tu dah boleh da. habistu bby nk tido mana ? takkan lantai. zaman dah 2022. takde pantang2 larang dah. biar seiring dgn zaman. jgn dengar ckp org. fikir keselesaan bby

tak pernah dengar lagi ... 😅bukan dah lahir baru beli , tapi dah 6bulan ke atas baru beli .. itu je yg sy tahu & orang² tua selalu pesan pd sy .. kalau tunggu lahir baru nak belii , jenuhh kelam kabuttt nanti 🤭😅😅

Saya 8 bulan dah tak beli apa lagi sis, baju baby pon satu apa tak basuh lagi. Betul rileks eh saya heheh. Takpe bulan depan nak puasa baru saya settelkan smua. Moga kita dimudahkan segala urusan ye amin🤲🏻❤️

Org tua2 dulu biasalah. Nk beli xde mslh pun. Tp jgn la bercerita or tunjuk. Diam2 je. Ank sulung excited dia mmg lain mcm sikit sis. , harini tau pregnant, esok dah pikir dah nak beli brg apa.😂

sy 5month tak beli apa lg. tapi mak mentua dah siap buatkan tilam bantal baby. acaner tu? 😄😄 InshaAllah nak beli, beli je sis. doakan yg baik2 saja spnjang pregnant

kalau pantang larang keturunan kita jawa dulu .. mendatangkan musibah yang tak bagus ... tapi kalau Sye percaya orang tua2 dulu macam moyang kalau bercakap Sye ikutkan je

larangan awal2 mngandung adalah.. time baby lahir takda plak.. boleh ja cuma tak digalakkn awal.. 6m keatas ok da kot beli barang sikit2.. macam saya 7m gitu 😊..