bersalin ceaser

Hi, mommies yg pernah bersalin secara ceaser cuba ceritakan sikit pengalaman uols, lepas beberapa hari masih ada rasa sakit tak dekat kawasan luka tu dan berapa lama kesan luka tu nak sembuh ya ?

2 Balas

3 hari pertama for me is very penat, lenguh and sakit. Angkat letak baby, batuk, berjalan, ketawa, semua rasa sakit😂. Tp lepas seminggu things get better alhamdulillah. Luka luaran fully sembuh kering dengan cantik ngam habis pantang. Cuma masih elakkan angkat barang berat @ exercise yg heavy. Now baby dah 6 bulan, kadang kalau dukung senak jugak lah sikit sbb baby 9kg dah. Hehe

During procedure czer tu so far tdk rasa apa2, just rasa disentuh. But beware of migrain yg teruk, depends on org, ada yg kena ada yg tak. Luka czer kena cuci dan make sure kering lepas mandi. letak tisu supaya kalau berpeluh kawasan tu tetap kering. Amalkan mkn oren, luka akan sembuh cpt.