Preparation due Oktober

Mommies yang due bulan 10 dah buat persediaan ke? Atau masih awal? Baju baju baby dah beli ke?

13 Balas

Kali ni anak ke dua. Jadi saya plan beli baju baby dan keperluan baby macam minyak & losyen semua tu nanti bulan 9.. Kalau terberanak awal ada backup baju anak 1st. Cuma sekarang dah booked tukang urut untuk pantang dulu. Inshaallah bulan depan baru beli barang2 masa pantang nanti macam pad dan sebagainya.. masa 1st time pregnant dulu memang beli sikit2 dari 6 bulan sebab nak beli semua sekali agak mahal..

Anak 2nd ni xbeli bnyak pon..Cuma tmbah kain bedung Muslin,minyak telon,losyen,tuala,pampers,botol,susu dn brg2 keperluan ibu shj. Semuanya dh siap2 basuh dri awal prgnancy lgi sbb thu diri ni xkan larat n mlas dh nk buat lewat2 mcm ni hahahaha. Hspital bag bby pon dh siap cuma yang ibu nti2 la buat.Tk bnyk pon cukup pegi n blik hspital je hehe

saya ank 2nd rasa blurr nk beli apa haha. baju anak 1st kebanyakannya tk boleh pkaindh sbb bnyk stain kuning sbb anak 1st dlu suka main liur, nk beli baju pun tggu bulan 9 nnt takut baby besar la plak tak muat baju. just nk beli baby cot sbb takut anak 1st ni gasak sgt, brg2 berpantang bulan 8 nnt bru nk beli huhu sis pun buntuuu

2mo ago

sis Amirah isa, aah tu la ni pun tgh survey yg 2nd hand, nk pakai pun kjap je.

Alhamdulillah dah beli brang2 yg bsr², due awl bln 10, start beli ms masuk 5bln+ LPS DPT tao gender bby, ni nk masuk 7bln dah, BRG BBY BYK dah beli , SBB rs xlarat nk pilih brg2 BBY ms G mall bila dah start rs sarat mengah 😅, so mmng nk siapkan awl, tinggal BRG momy dia je NT, Bli kat shopee☺️

dh dlm proses beli brg baby, utamakn yg pnting sprti baju bby & kprluan nk bawa ke hospital, nk pack awal.. sbb ank 1st 30w dh kne tahan ward, time tu baju bby tak basuh lg, tak pack, husband yg uruskn semua, risau juga yg second tak tahu mcm mna.. jd mmg stdby awal..

Saya selesaikan cari tukang urut dulu. Herba2 untuk berpantang. Changing table supaya tak sakit pinggang 😅 baju dah beli sikit tapi belum habis lagi. Ada duit, beli je terus. Nnt dah hujung nak siapkan bag hospital pulak.

saya beli sikit-sikit dari 5 bulan. beli brg besar2 yg agak pricey mcm car seat & baby cot. lepas tu beli lah pakaian sikit-sikit waktu keluar mall atau shopee. masuk 3rd trimester nak siapkan beg hospital pulak.

saya due 6/10 anak ke 3 😂 belum sediakan apa apa lagi hihi sebbnya baju baby, barut semua pakai yg lama tkbeli dh.. beli tisu basah pampes je nnti nk dekat dekat due

sy beli barang2 yg besar dulu. harga yg agak keras. haha baju baby bengkung semua tu masuk 7 bulan baru beli.

saya belum start beli apa2 lagi . bulan ni baru nak start beli sikit2. 😂