Due 8/1/23

Sape sini due 8/1/23.. dah buat persediaan ker? ape yg perlu di beli dan d bawa utk ke hospital yer? Brape psg baju mommy n baby? Susu formula kena beli tak?#firstmom

5 Balas

Labour room(sy letak sekali barang ibu dan bby dlm ziplock beg) 🌈Baju/seluaq 🌈Napkin 1 🌈Pampers 1 🌈spender pakai buang 1 🌈maternity pad 1 day1/balik rumah (Letak dalam ziplock beg,sy buat 2set) 🌈Baju/seluaq 🌈Napkin 🌈Mitten/booties 🌈Pampers (Barut tak perlu sbb tali pusat bby masih xok) 🌈Tuala bby 1 🌈Receiving blanket 1 🌈Pampers extra 6 🌈Minyak yuyee 🌈Wet tisu (Barang mandian bby pon xperlu mngikut experience kawan2) Barang Ibu untuk balik(letak siap2 dlm ziplock beg xperlu punggah dah nanti) 🌈Baju dan kain batik nak balik 🌈Spender pakai buang 1 🌈Nursing bra 1 🌈Maternity pad 1 🌈Breast pad 2 🌈Buku pink & Kad pengenalan 🌈Spender pakai buang 5 🌈Stocking 🌈Maternity pad 5 🌈Breast pad 4 🌈Tuala size sedang 🌈Pencuci muka & sabun ketul 🌈Berus gigi & ubat gigi 🌈Sikat rambut 🌈charger/powerbank 🌈milo kotak dan bskut2 🌈air zam2 Semua ni sy muatkan dalam 1 beg bby .. beg pon xbesar beli kat shoppee .. lg pon mudahkan urusan suami dan nurse xpayah nak bawak byk2 beg .. nurse pon xbg bawak beg byk2 .. xckop kalau nti mnx ja suami bawakkan .. tp sy rasa ini dah cukup memadai bila dok tnya kawan2 punya experience beranak bln sudah & bulan ni ada yg beranak smua bgtau yg sama .. Harap membantu 🥰

2y ago

breast pad tu untuk letak dkt payudara kita bila baby tknak menyusu. sbb nnti susu keluar tkdak baju kita basah, nursing bra tu pulak, bra menyusu yg ada butang dkt depan tu bagi memudahkan kita untuk selak bgi anak menyusu, tkdak la nkkena angkat semua bra tu kalau pkai bra menyusu punyaa

susu formula boleh standby je. beli pek kecik. sbb kekdg bile bru lps bersalin susu x byk lagi. kena topup susu fm jugak, kalau x, bby jadi dehydrated nnti. baju hospital bwk yg butang depan. dlm 2 3 psg je, pampers bwk 15keping. wet tissue, 1 box pon boleh. bju mommy utk keluar dri ward je. napkin boleh bwk 5helai, sbb bby pakai napkin dlu, sblm kencing. bru boleh pakai pampers. mcm bby sye, berak dulu, mlm baru kencing.. so kena tukar napkin. hospital x boleh bwk pam susu atau susu fm.

eh due kita sama😁.. baju baby dh basuh cuma belom pack masok beg.. hee.. bawak baju baby msa dlm LB room dan baju spare dlm 1@2 psg. incase baby kena tahan. ada je baby boleh balik hari yg sama. kalau ibu bawak la baju 1@2pasang. pad, perkakas mandian, stoking, towel. xperlum sejurus kelahiran bayi awak terus bagi baby directfeeding utk merangsangkan pengeluaran susu badan. boleh minta nurse check lekapan baby dgn breast.

2y ago

bagus nye awk.. sy baru je beli brg baby semalam.. satu pun x basuh lg.. tq yer.. semoga urusan kita dipermudahkan yer.. 😊

Sama due date..tapi tanda" nak bersalin dah ada..baby kerap mengeras..kaki bengkak tapi pergerakan baby Masi ok

saya 4hb1 siap smua dahh skrng rse sgugut pinggang skit rse mcm ank kuar awal