Puasa 34w okay ke

Hi mommies . Yang berpuasa 34w semua okay ke tu ? Saya kemarin terpaksa buka Sebab baby tak gerak. Harini baby gerak ok. Cumanya sakit bawah perut 🥲

18 Balas

Saya Setiap pagi sahur je . Larat tak larat bergantung pada rezeki. Huhu . Tapi tu la, setakat ni baru 1 hari puasa penuh. Tu pun masa dkt petang sakit perut mengeras mcm nak meletup dah . Dengan rasa letih yang amat2 . Tengah baring pun rasa lemah. Tak larat nak bangun. Harini pulak try nak lajak sikit masa puasa. Biasa Pukul 11 lebih dah buka Sebab baby tak nak gerak. Dah panggil dah sembang semua . Bila makan minum pun still dia takkan gerak. Contoh saya makan Pukul 12 . Pukul 3 dia baru start kicking. Risau saya. Pastu Bila saya puasa , Selain mengeras . Masa first meal tu rasa perut mcm sakit sgugut🥴 Tapi dtg kejap kejap . Nak bagi sentiasa dia kick Bulan puasa mmg banyak sembang dan menjadi. Tapi tu la, sekali mengeras . Allahu sakit yang teramat. Sebab dia selalu duduk 1 tempat tu , perut jadi naik tinggi sebelah . Lama2 😩 senakkk rasanya . Tahniah la mommy yg boleh berpuasa seperti biasa . Saya dapat puasa sehari dah bersyukur sgt. Akhirnya dapat juga lengkap even sebenarnya nak Tunggu berbuka tu mmg dah tak boleh buat apa . Terbaring 😌 Btw saya 35w hb low + thalesemia Constant Spring + ada tyroid

3mo ago

Allah. U beta means thalessemia with simptom la ya? So setakat ni u macam mana sis ? Hipertiroid lagi. Semoga sihat semuanya

sy 36w+ . hari pertama dapat puasa. perut mmg mengeras je. tp masih boleh bertahan. puasa ke2 dengan 3 xleh puasa sbb kene buat bsp. hari ke 4 (semalam) try puasa tp perut asyik mengeras pastu cirit birit air pulak tu.. bukak puasa pukul 3 pon sama mengeras jugak. wassap nurse. nurse kate pg pac takut simptom nak beranak. pg pac kene buat ctg. heart rate baby tinggi. masuk air baru perut mengeras dh berkurang. ctg dh normal balik. cek bukaan baru 1cm. so dr bg pilihan nak balik ke nak warded. sy pilih balik sbb dr kate contraction dh xde jantug baby pon ok. harini sy xnk amik risiko. sy x puasa and so far dh berkurang perut mengeras x macam semalam..

2mo ago

Allahu kenapa saya baru dapat notification komen ni. lepas saya balik dari pac hari jumaat tu. hari isnin saya dh beranak dah. leaking air ketuban dkt rumah. harini dh genap 2 minggu sy beranak.. semoga dipermudahkan urusan mak2 kat sini.

awal Ramadhan 34weeks,,sekarang dh 35. try puasa tapi setengah hari je sebab kick counter macam kurang sgt,risau pulak. lepas makan ok dah ade active kicking. Pergi weekly BP sambil2 tanya nurse/doc boleh ke puasa sbb baby kecil,,diorang cakap kalau boleh jangan lagi.Baby IUGR huhu.. moga-moga takde masalah la hendaknya,risau jugak takut beraya pakai baju pink polkadot awal hahaha 🤣

3mo ago

Berat baby awk berapa ya? Sama minggu dgn saya. Baby saya pun kecik jugk

Alhamdulillah sy masih bertahan puasa ... 🤗dua hari awal puasa haritu je rase lemau sgt2 tp bertahan jgk smpai berbuka... baby ckup kick cuma nya lambat laaa dr bulan2 sblom nii .. atas faktor baby dah mmbesar jgk kot ,ruang dah sempit ..kicking baby skrag nii mcm nk mmcari jln keluar je ..ditekan2 kt tulang pelvix ... jgn laa keluar awal sgt bg can raya dulu laaa 🤭🤭

Saya pula cuba dulu berpuasa, masuk tengah hari macamtu baby tak gerak And mengeras, so berbuka jelah. Lgpun target saya dapat puasa setengah hari pun jadi lah. Esoknya lepas imsak tiba tiba badan menggigil sejuk tapi berpeluh. So saya redha jelah tak teruskan berpuasa, risau jadi pape kat anak. skrg ni pun asyik sakit bawah perut macam senggugut, n rasa nak kencing je.

Sy cuba je puasa dulu. Kalau kurang baby gerak atau badan lesu, baru berbuka. Mommy kena alert. Dalam 2jam baby tak gerak, kena makan/minum. Sy 36weeks. Satu lagi, banyakkan berbual dgn baby dlm perut ckp mommy nak puasa Ramadhan, baby kena gerak supaya mommy tak risau. Heheh.. so far puasa, baby okk alhamdulillah..

sy misi ckap tak payah puasa lah.. kalau sy puasa pun mesti smpai tghri je boleh tahan.. smlam puasa bb tak gerak 2 jam xgerak gerak.. lps minum air bru gerak ad kick kick.. hrini kena g timbang & amik urine kat Kk selang sehari so mmg xpuasa jugak.. xpelah demimu anak.. nak dapat bukan senang.. puasa kita ganti

Saya 34 weeks masih puasa . Cuma tu laa kerap pulak membuang time puasa ni. Membuang pagi2 lepas sahur pulak tu. Perut dh start lapar sampi sakit kepala. Tapi baby masih gerak . So bertahan je. Kalau sampai baby tak bergerak baru berbuka. So far 4 hari puasa baby elok bergerak.

sy pun 34w jugak..setakat 5 Hari ni xde lagi dpt puasa penuh..paling bertahan sampai jam5 ptg je.harini sampai pukul2 je. tgok jam dkt sejam lebih jgk baby xgerak, terus minum air sejuk. lps minum terus dia gerak😄lega ckit. xpela nk buat mcmna..janji kte dh usaha puasa

Saya puasa 2 hari je. Lepastu perut start mengeras sgt . Baby pun kurang gerak. Jalan pun rasa senak je bawah perut. Masa checkup doktor kata tak perlu puasa. Sbb bahaya kepada baby . Jadi start pada tu sy terus x puasa . Sy sanggup ganti puasa daripada bahayakan baby.