Sembelit yang kerap

Hi mommies, sy preggy bru 9 weeks (ank second) yg sy perasan sy kerap sembelit, smpai sy menngis bila nk membuang. Cuma sy nk tanya, ada ke mommies yg sembelit dlm tempoh pregnancy ni? Sbb msa anak first, sy takde sembelit. Tu yg sy curious, adakah sy je dlm golongan yg terpilih utk rasa sembelit masa preggy or ada mommies yg lain. And lgi satu sy sy takut nk membuang sbb risau baby dlm perut. Ya allah mcm mcm la sy pikir.

2 Balas

saya pon alami benda sama. dah makan sayuran pon masih sembelit. baru2 ni sy amalkan minum jus delima, alhamdulillah dah makin elok sembelit. sembelit saya sangat teruk sebelum ni, sampai luka dan darah2 dubur.

3mo ago

klu 9 weeks tu dh boleh minum jus delima ke? sy ingt 3 bulan keatas bru boleh start supliment lain selain folic asid. klu bagus sy nak cuba lah. tak lalu sy mcm ni. smpai berdarah darah juga dubur sy. menangis sy dibuat nya.

Hi mummy, i pun sembelit haritu. But i amalkan prune juice 1 glass a day. So far dia ok. Boleh try minum yogurt or makan probiotics. Harap bantu!

3mo ago

thank youuuu mummy utk ilmu ny.