Susu formula utk newborn

Hello mommies.. Sy nak tanya, susu formula apa yg sesuai utk newborn? Anak kena jaundice, skrg dah 2minggu lebih 😭 mak mentua suggested ambl susu tepung.

24 Balas

Hai sis.. Baby sy hari tu 3 minggu ulang alik klinik check jaundice.. Last2 ambil darah utk prolonged jaundice.. Mcm2 petua sy cuba rebusan kundur la.. Herba kuning cina.. Segala susu tepung mahal mertua belikan sb dgr cakap kawan kerjanya.. Semua baby x ngam.. Jaundice masi tinggi... Last2 nurse suru sy stop susu badan 2 hari.. Bg baby mnum lactogen rumusan 1 selang 4 jam tp ikut keperluan baby jgk.. Lepas tu nurse sorg lg suru lumurkan baby dgn lendir bunga raya stiap hari.. Alhamdulillah jaundice baby turun trus... Tp lepas 2 hari sy truskan susu badan dgn baby selang dgn susu lactogen. Sy pn hampir give up, stress mcm2 perasaan masa tu sb hari2 ulang alik klinik..

4y ago

Td baru habis cek kuning baby, alhamdulillah sda turun sis.. Saya kerap susukan baby, setengah jam atau 1jam gitu tp kuning masih ada dan bacaan stay 178 sblum ni. Saya stop bf sekejap sbb doc sda cek darah sma kencing baby, ok semua.. Mungkin baby xngam dengan susu saya. Saya guna frisolac step 1. Dr 178 turun ke 114 bacaan dia.. Nnti habis kuning ble sambung bf balik. Tq komennya sis 🥰

anak sye 14 hari tu pun kesian tngok dia asyik kene ambil darah ...awk minum susu ibu menyusu ..lepastu rajin susu kan anak ..kesian dia lagi kalau ambil darah kt tngan sampai dua botol ... mcm sye sye beli susu kambing yg takde campuran tu sye minum + mkan buah kurma ... "selain tu kita selalu positif ..n ckp aku nak susukan anak aku susu badan sepenuhnye .." ini petua nurse yg jaga sye masa tngah mengandung haritu satu lagi biasa laa baby mula2 dia tak pandai mana nak menyusu ...so bagi jee susu ibu ni bagus ..anak pon susah demam n sama waktu dngannye

Baby Sy masih ade jaundice hari k 18 & Doctor nak ambil darah investigate prolong jaundice.balik tu saya breastfeeding baby every hour & bila baby tdo pun saya bangunkan juga especially mlm. Next 2 days g check jaundice bacaan turun banyak terus discharge & Doctor x jadi nak proceed check darah utk prolong jaundice.for me it’s work with fully breastfeed tanpa formula milk. Hopes it’s work for you & your baby too. Good luck mommy!!

Masa anak saya kena jaundice dulu, saya kerap bf dia. Every 1 hour macam yg doc suggest tapi kuninng turun sikit je. Nurse cadangkan suruh sy bg fm sikit, bagi sementara ada jaundice ni je. Sebab nurse tu kata fm ni dia lebih pekat berbanding susu ibu. So, baby akan membuang dgn lebih banyak. Alhamdulillah lepas dah cuba memang turun la bacaan jaundice anak saya. Saya guna s26. Lepas dah habis jaundice terus bf shj

cba s26 purple mommy.. ank sye sblm bg s26. .sye bg bf je. .sye prsan ble bg bf kning naek. .lps 2 ade nurse ny sye jga ank dye. .dye mmg keje nicu. .dye kata awk sulam dgn s26 purple. .mmle sye sulam x jd. .kning still naek. .lps sye stop dlu bf sye bg s26 2 alhamdulillah trun kning bby.

saya bg susu S26... mula2 sy mix fm ngan df..tp xturun..mgkin sbb permakanan saya..jadi susu sy pam..sy bg anak fm sepenuhnya n sy biakan anak sy sentiasa kena cahaya matahari..mksd nye..sy bukak tingkap bilik tu..n biakan dia kne cahaya tu..susu sy bg 2jam sekali..try la sis..

bby sy jaundice jgk..dia minum susu fm dgn bf.. lepas kerapkan dia minum susu dada, alhamdulillah kuning turun.. and ad check yg terakhir hrp kuning dia settle lah pasni.. mumy sy ckp, klau bby kerap tido kejutkan dia and susukan dia..

Sama macam ank saya.. Anak saya uda nak sebulan kuning tak hilang, saya strees.. Nak bagi susu formula takut mahal dan berterusan bila bagi baby minum.. Petua2 yg lain sy dah coba , macam buat mandian herba.. Tapi tak turun jugaa..

4y ago

Anak saya uda 1 bulan sis

s26 yg purple. anak sy breastmilk jaundice so Dr suruh campurkan dgn susu formula. boleh je bg susu badan cuma dlm sehari sy bagi sekali or dua kali susu formula. seminggu lepastu dah turun. Alhamdulillah

baby sy pn ada jaundis. kalau susu ibu tak cukup, topup dgn formula, mcm baby sy skrg minum susu novalac. susukan baby setiap jam skli insyaAllah bila baby kerap kencing dan berak jaundis tu akan makin turun.