Kepala baby besar 2 minggu dari badan

Hi mommies sy 34w tapi kepala baby 37w dr kata nak repeat scan after 1 week if kepala baby besar jugak kene refer pakar. Ada pengalaman mcm sy x, sy risau

5 Balas

masa 34 minggu saya pon mcm sis, kepala baby besar 3 minggu kebetulan hari tu yang jumpa saya pakar O&G, dia terus maklumkan if kepala baby still besar jauh dari range selalu kita akan induce (utk bersalin normal sbb x de masalah kesihatan lain dan low risk) dalam sekitar 38 minggu . then Sy dtg check up semula masa 36 minggu alhamdulillah semua okay. scan mse tu saiz kepala, badan,perut semua ikot usia baby. Jadi, x de dpt tarikh utk induce.

sy pun mcm ni juga..masa scan 32w kepala baby 35w..risau sngt2.dr d KK mnta advice dr pakar n dr pakar suruh repeat MOGTT for the 3rd time n result normal juga..lepastu repeat scan masa 33w dr ckp pula saiz baby mgkin besar tpi sy teda gdm😌skg ni tunggu esok mau jumpa dr pakar o&g.. hopefully everything is ok🥺

repeat je scan dulu. jgn risau. kdg biasalah lain tgn yg scan result jd lain. kdg kedudukn byi masa scan. byk fktor yg mmpngruhi saiz tu. bnd kt dlm susah nk accurate. sy cmni jgk. last ii lps 2 mggu, scan blik, dr kata ok je semua,so xyh refer pakar.

Kadang2 scan tu plus minus jgk sis. Pape pun tunggu result nti cmna ye jgn stress jgn overthinking tau☺️

ehh saya pun sama masa 34w, tapi xpa nnty lagi 2 minggu dia stabil balik.. saya xde kene jumpa pakar pun