Normal ke popo bayi

Hi mommies. Sorry, normal ke popo anak saya macam ni ? Baby 6months and fully minum susu FM #seriusnanya

Normal ke popo bayi
12 Balas

6 bulan baru mula makan ye , mungkin terlebih bagi makan tapi kurang minum air . Dulu anak pertama saya , 4 hari bagi makan bubur kosong , masa tu dia memang x berak . Hari ke-5 tukar menu pure carrot hari ke-6 berak . Macam tu laa , masa dia nk berak tu teruk dia nangis . Rupanya sembelit , xelok untuk dia . Sy jumpa doktor , doktor ckp kalau anak dh mula makan kene byk bg air atau titik minyak zaitun dlm pemakanan . Boleh cari dekat page FB penyediaan makanan lengkap si kecil .

Kurang air sis. Boleh bg baby minum air kosong. Setiap 5 kali suap boleh bg minum air sikit. Incase baby tak nak minum air kosong sebab tak sedap kena selang dgn food masa makan. After berak or pee byk, boleh bg susu dalam 90ml.

Normal. Bg minum air xpon, bg makan buah pear. Jgn bg makan pisang. Kurang kan carbo dalam makanan anak2. Sebelum bg makan bubur, bg makan buah pear dulu.

kne bykkn minum air masak sis,ltk dlm makanan bby minyak masak or olive oil...ok UTK usus..

Baby dah start makan kan? Kena check pemakanan baby dan bagi baby minum air masak.

Tak normal. Baby sembelit tu. Baby ada menangis tak masa meneran?

hide la dulu pic ni pun buat yg sensitive pic tu adoi gelii nokk

Normal. Bg byk mnum air n dlm mknn dia letak myk zaitun

Perasan jugak dia nangis. Kalau sembelit apa nak buat yee.

1y ago

Bagi buah naga boleh lawas sembelit. Cuba cari kat google apa makanan untuk lawas sembelit untuk baby. Ada banyak. Betik boleh buah naga boleh and so on. Try n error setiap anak lain lain. Elakkan bagi pisang. Check portion makanan cukup carbo + protein + fibre. Elakkan carbo + carbo, eg; nasi + carrot.

xnormal. nanti msa mkn buatkan ank sup sayur.