Macamana Nak Bagi Anak Makan Banyak

Hi mommies, sometimes my son tak nak makan banyak waktu dinner, end up dia akan kerap bangun untuk susu (breastmilk) . Boleh jadi every 1 hour. Dah 1 tahun 2 bulan. Kdg2 je la mcmni especially dlm fasa nak tumbuh gigi. Ada any solution tak nak bagi dia makan byk sbb dia sendiri reject nak makan byk, dia makan beberapa suap je. Lepas kalau dia tak nak heavy meal tu kami bagi lah any fruits, dia makan tapi buah kan tak kenyang lama. Ada mommies boleh share experience or solution tak

1 Balas

Sama macam anak saya... Masuk setahun lebih dia kurang makan nasi... Sampaikan berat pon naik sikit2 jaa... Saya cuba bagi dia makan nasi dengan sup... Alhamdulillah dia suka... Tak kisah sup ayam ka daging, janji ada sup dia akan makan nasi banyak... Lama2 saya perasan yang dia macam nak makan makanan masa dia baby... Bubur nasi apa semua tuu... So kalau nak makan kena ada sup, saya letak nasi dalam mangkuk, letak sup banyak2, sayur saya hancurkan halus2, ayam ka daging pon saya carik2 halus... Alhamdulillah dia makan... Dalam masa sama saya bagi dia makan roti banyak... Risau kita kalau anak kurang makan... Ikhtiar la macam2 kan... Janji anak cukup makan... Insya Allah...

4y ago

Dah buat dah mcmni, my son suka masak lemak.. I masak je mcmtu apa yg dia suka, roti buah pun bagi. Bila time dinner yg makan skit end up kerap lapar waktu malam. Makan siang dia ok pulak 😅