Ectopic Pregnancy

Hi Mommies semua! Mommies, I just need support from all. 14 may 2021, disahkan ectopic pregnancy dan terpaksa buang satu tube. saya rasa sangat down disebabkan terpaksa buang tube dan kehilangan baby. dari masa nak tunggu masuk OT. menangis tak sudah sudah. masa doc bagitahu confirm ectopic pun, menangis terus. terus fikir susah nak pregnant. memandangkan ini kandungan yang sulung. I've lot of bleeding yang menyebabkan saya terpaksa buang satu tube. anyone yang survive untuk pregnant after ectopic pregnancy ni? senang tak nak pregnant semula. sebab doc ada bagitahu percentage untuk dapat ectopic next pregnancy pun tinggi 😭 saya masih muda lagi dan takde baby lagi 😭 #ECTOPICPREGNANCY #NEEDSUPPORT

14 Balas

percentage nak ectopic lgi skli tggi? xlaah.. sya sendiri sbgai bukti ..boleh jaa pregnant. ectopic bulan 10/2020 . bulan 1/2021 pregnant but gugur sb chemical pregnancy .. alhamdulillah bulan 4 sya pregnant smla skrg..dh msok 8 mggu .. lpas ni kena pandai merancang .. tahu stiap bulan slpas priod belah mana ovum kita bertelur spya kita alert nk senang lekat .. jaga pemakanan .. bg dalaman sihat ..

3y ago

terima kasih atas kata kata semangat dari puan. InshaAllah semoga puan dan kandungan sihat sihat selalu ❤️ doakan saya ada rezeki nak timang baby ❤️

tahun 2020 saya mengalami situasi yg sama iaitu dibuang satu tube sebelah kanan ketika usia kandungan 8weeks dan tahun ni 2021 Alhamdulillah Allah ganti semula dengan memberi saya rezeki lagi tanpa saya dan suami rancang untuk baby baru .. sekarang usia kandungan saya 10 weeks .. dah dapat dengar heartbeat dan size baby normal membuatkan saya lega InsyaAllah puan pun ada rezeki lagi Kuat yee

3y ago

InshaAllah puan. alhamdulilah happynya dengar berita gembira puan :) semoga puan dan baby sihat selalu dan dipermudahkan urusan puan yaa. doakan saya ada rezeki juga puan ❤️

my sis pun pernah ectopic first pregnancy, buang 1 tiub jugak. after few months berjaya hamil balik. now dah ade 2 org anak dah. anak pertama 3tahun, yg kedua nk masuk 3bulan dah. Jangan giveup ye sis. Banyak2 doa, In Shaa Allah diizinkan hamil lagi. Semoga Allah mudahkan urusan sis

3y ago

alhamdulilah. terima kasih atas kata kata semangat. semangat saya dengar. InshaAllah. doakan saya ada rezeki nak pregnant lagi ❤️

in shaa Allah kalo da tertulis rezeki zuriat untuk sis 1 tube pun masih boleh pregnant.. contoh sari yanti pun ectopic tinggal 1 tube Alhamdulillah anak die da masuk 3 orang.. bersangka baik ye jgn terlalu negatif in shaa Allah yg dtg pun baik2..

3y ago

InshaAllah terima kasih ada kata kata semangat sis. ya betul saya pun baru tahu sari yanti pun ada kes yang sama. doakan saya ada rezeki nak pregnant lagi ❤️

Sy pun prnh ectopic sis...thn lps...emergency czer sbb tube sblh kanan pecah teruk n trpaksa dbuang...Alhamdulillah sekarang sy mengandung dh 20weeks 5days....rezeki anak ni Allah bgi kita x djangka...bykkan brdoa...

kawan sy , gugur tiga kali dalam masa setahun . last gugur lahir luar rahim kene buang satu tiub . tak lama lepastu dia mengandung dah . insya Allah sis . rezeki anak ni Allah bagi kita tak jangka . banyak berdoa sis .

3y ago

alhamdulilah rezeki kawan puan kan. InshaAllah puan. terima kasih atas kata kata semangat dari puan. doakan saya ada rezeki nak pregnant lagi ❤️

Sis...sis tengok Sari Yanti. dia pernah ectopic dan ada sebelah tiub je. gugur 2 kali. alhamdulillah...dgn suami baru, berderet anak dia. insha allah...sis pon boleh. insha allah

3y ago

ya betul, saya pun baru tahu sari yanti pun ada kes ectopic juga. InshaAllah, terima kasih atas kata semangat dari sis. doakan saya ada rezeki nak pregnant lagi ❤️

Semoga Allah swt berikan kekuatan utk sis okay. Allah uji sbb Allah syg. jgn ptus asa. org boleh ckp mcm2. tp rezeki semua Allah yg bg. keep strong kay !!

3y ago

thank you awak ❤️ InshaAllah akan terus kuat, Allah uji sebab Allah sayang, rezeki apa semua Allah yang tentukan. doakan saya ada rezeki nak pregnant lagi dan semuanya baik baik saje. amin ❤️

Salam takziah sis. Sis boleh cari support group ectopic pregnancy kat fb. 1 tube masih boleh pregnant natural. Jangan down. Pantang elok2.

Be strong ye sis.. Jangan risau,kite ade 2 tiub,2 ovari.. Selagi ade rahim selagi tu masih ade peluang untuk hamil sis

3y ago

InshaAllah. terima kasih atas kata kata semangat sis. doakan saya ada rezeki untuk pregnant lagi ❤️ ya betul selagi ada rahim selagi tu boleh pregnant. InshaAllah