ACID FOLIC

Mommies semua ambil acid folic jenis apa? And macam mana pengambilan so tiap hari? Makan sebelum tido or masa bangun tido? Obimin? Appeton? Iberet? Selain acid folic apa lagi mommies amalkan? Meh la shareeeee #firstbaby #bantusharing #1stimemom #advicepls #pregnancy #theasianparentph #mommybuntu #learning

12 Balas

saya folic acid masa mula2 planning, beli yg murah kt shopee. sepapan rm1. murah ke mahal ke, sama je asal folic acid 5mg. beli kat farmasi pun boleh. makesure ori bukan tiruan. lepas pregnant, saya tak beli dah sebab KK akan supply setiap bulan. supplement seterusnya semua dari KK. saya tak beli yg lain. atau tambahan extra selain yg KK bagi

sblm prgnnt dlu amik folic acid..amalkan smpai prgnt..sampai buka pink..kk bg obimin, stop trus folic acid..sbb dlm obimin dh lgkp dgn folic acid....pastu penah dpt zincofer..tp xleh telan..asyik muntah je..pastu KK tukar bg obimin semula..& skrg...ada amik suplemn calcium jgk..sbb susah nk mnum susu.. 😅

Saya makan folic acid dari awal perkahwinan sampai 3 bulan pregnancy, lepas tu kk bagi zincofer tapi asik muntah balik je makan zincofer. So nurse suggest maltofer, tapi kk tak provide maltofer. Maltofer kena beli sendiri dekat farmasi

wktu planning nk preknen sy mkn asid folic smpi lah dh rezki lekat ni hingga skrg.skli dgn fish oil neurogain.br 7w mgikut tracker ni tp belum g kk lg.so g kk t dpt vitamin blh la consume vit yg akn diberikan

Sebelum pregnant sy mkn acid folic shaklee. Dah pregnant mkn yg nurse bagi. Masuk 12w nurse tukar zincofer. Zincofer dlm tu ada iron+vitamin+acid folic. Lega sikit sebab dah tak payah mkn byk biji 🤭

Saya mkn jenama iberet from farmasi, dia lengkap semua dgn vitamins C & B-complex. Blom pg buat buku pink lg so mkn yg from farmasi dlu.

saya beli yg ni. cukup 3 bulan. tak sampai rm10. saya makan malam. sebab kalau pagi, takut clash waktu puasa

Saya amalkan acid folic yang kk provide. 1st trimester memang nama acid folic, 2nd and 3rd, zincofer

appeton before kahwin. dah pregnant makan ubat kk bagi. obimin tu dah lengkap ngan folic acid

Hi mommies jom la shareeeee! Pengalaman lama atau yang terkini hehe