minyak angin /koyok

hello mommies. sekarang ni saya dh masuk 11 weeks. badan lenguh2 and perut selalu masuk angin. nak tanya boleh ke kalau kita sapu minyak angin/ vicks dekat perut and tampal koyok dekat pinggang belakang. ada effect ke kat baby and kandungan? risau 😢 ##firstmom #risauakankandungan #bantusharing

13 Balas

Biasa minyak angin ad camphor(kapur barus).. X elok bleh bgi kesan kt bby.. Dlu mse pregnant ank first ad pkai mnyak angin lepas thu terus stop.. Skrang pregnant ank kdua x branie lansung pkai minyak angin walaupom badan nie sakit lengoh2..klau bby pom x elok pkai vicks ad camphor nie.. Kne baca arahan kt kotak atau botol betul2.. Tgok arahan dy umur brape bby bleh pkai.. Sy bab ubat2 nie mmg particular sikit.. Rsau.. Tpi kalau awk x yakin bleh tnya doktor tw..kadang2 kesan dy bukan skrang tapi kmudian hari.. Awk bleh tgok kt tiktok pasal camphor nie

sy first mom juga, masa prgnt haritu sy pkai 4 jenis tau😆 mnyk cap kapak, yu yee, koyok & yoko2 tpi bkn sapu semua ni kat blkg,, yg selalu sy pkai yoko2 dri pregnant smpai skg ank dah 6bulan. So far spnjg pkai smuanya okay yg pnting jgn guna byk sgt & jgn letak kat perut. Awk bole srh husb urut2 bhgian blkg & kaki utk buang angin

Baru ternampak posting ni, sedap je pakai losyen mustajab tuh. Tgk2 ingredients ada methyl silicate, pencuci muka pun ada benda yang sama. Luluh hati. Walaupun ditulis kena stop sebelum minggu ke20, terus rasa tak tau nk pakai apa lepas ni.

pkai mint bliss mary kay sis. sya pakai ni dah bertahun. time pregnant mmg dia lagi laku dri lotion2 badan yg lain. lagipun marykay mmg ssuai utk ibu hamil. sbb tu sya brani pakai hehe.

setahu sye, any minyak angin xboleh sapu dkt perut. bahaya. kalau pinggang belakang ok cuma cari yg sesuai untk org pregnant punya. jgn terlalu panas minyaknyaa.

sy pkai mintak bidara najeeha sis.. tgk ingredients xdak bahan2 nsaid terlarang tu.. x thu la klau dia tipu.. harapnya tak laaa.. dh sedozen habis ni..

pegi farmasi mintak minyak angin khas untuk ibu hamil. nnt dorang bg suggestion. sbb ada kandungan dalam minyak angin bahaya untuk baby dalam perut.

Cari minyak angin yg takde ingredient camphor. Haritu masa pregnant saya dah rasmi dulu dah minyak tropika yg beli utk anak 🤭

Elakkan. Try cari posting Dr. Imelda Balchin kandungan apa tah yg tak boleh tu. Akan affect baby

sy guna minyak Cajeput.. sesuai utk ibu mengandung.. tpi jgn letak kat perut