Malas buat kerja rumah

hi mommies. sebelum tu tolong jangan judge, just nak tanya ada tak sesiapa kat sini bila pregnant jadi malas sangat2 nak uruskan rumah. saya pregnant 4 bulan sekarang. saya malas masak, pinggan mangkuk biar berlonggok dkt sinki, rumah kotor. mmg malas nak buat apa2. sebelum pregnant tak mcm ni pon. atau saya sahaja yg ikutkan perasaan? sbb suami saya hampir marah dgn perangai saya. tolong share pengalaman anda please #firsttimemom #advicepls

55 Balas

normal.. tp jgn tahap lyn diri pemalas tahap rumah kotor tiada kebersihan.. sepah tu oke lg.. tp jgn smpai kotor.. islam amat menitikberatkan kebersihan.. yg mana x larat nk buat minta tlng suami.. ckp baik² dgn dia..

Sye pn sama mcm tu, time peknen malas nk buat apa2.. tp bila dh nk msuk 7 bulan tu rjin sikit la.. husband plak xbg sgt buat keje dh sbb cpt pnt + kaki cpt cramp 😅 sudhnye smpai dh nk bersalin mmg byk tdo je 🤭

Normal je dear. Btw, mintak la tlg dgn suami utk sama2 kemas. Awak sorang je kemas mmg penat sis. Bincang elok2 buat kerja sama2. Slow talk insyaAllah suami faham takdela dia rasa nk marah kalau rumah bersepah

sama jg hehehe..dia mcm nk rehat je..tp syukur, fil n suami fhm..tp xde smpai xbuat apa2..paksa diri jg buat tkut anak pn jd malas kan..tp bab kerja ok plak ..cuma bila dh hbis krja..auto nk baringgggg je

Saya tgh pregnant, paling malas pon masak je..semua kerja rumah macam sapu, kemas bilik,cuci baju,lipat baju tu still okey..kalau x buat semua tu saya rase x selesa kalau rumah x kemas x bersih..

saya pun begini 😂 tapi kadang2 paksa juga la buat.. nak minta tolong husband pun kesian sebab husband pun dah banyak tolong sejak berbadan dua nie.. jadi saya buat juga la walaupun malas jaha

kalau husband jenis tak tolong pastu nak expect kita je kena buat kerja rumah 24/7 setiap hari, plus tengah mengandung atau ada anak. saya yang mengamuk. kerja rumah takde GENDER ya.

Rasa malas tu datang bila dah masuk 30 weeks ke atas sebab badan makin besar + tumit makin sakit nak berdiri lama. Tapi nak taknak kena jugak lawan rasa malas tu kekadang.

sama je kita, saya pun kdg2 kemas umah kdg2 tak, ada hari bdn ni okay ada hari bdn ni rsa nak trbring je, msk memg jrg sgt sbb xlrt, lagi 1 tak brapa lalu nk mkn sgt 🥴

exactly the same thing I'm going through sis , semua benda memang malas nk buat anyway this is my first pregnancy nk kuar rumah pun malas consider everything malas