Malas buat kerja rumah

hi mommies. sebelum tu tolong jangan judge, just nak tanya ada tak sesiapa kat sini bila pregnant jadi malas sangat2 nak uruskan rumah. saya pregnant 4 bulan sekarang. saya malas masak, pinggan mangkuk biar berlonggok dkt sinki, rumah kotor. mmg malas nak buat apa2. sebelum pregnant tak mcm ni pon. atau saya sahaja yg ikutkan perasaan? sbb suami saya hampir marah dgn perangai saya. tolong share pengalaman anda please #firsttimemom #advicepls

55 Balas

saya ada pengalaman yang sama ye sis dari trimester pertama sampai skrng menunggu hari semua kerja rumah husband yg takeover , setiap malam ada aje drama air mata mintak maaf sebab rasa useless gila tapi alhamdulillah husband okey dan sentiasa memahami 😘

normal , sy pon mcm tu jgk tapi jgn ikutkan sgt sbb klau kita ikutkan , nak bangun dri katil pon mals 🤭 dlu mengandung anak first sy langsung xmasuk dapur bkn sbb mls tapi xbole bauh dapur . alhamdulillah mengandung anak second ni xda alahan yg teruk .

saya sis .. saya memasak je , yg lain mmg malas nau nk buat .. baju pon xberlipat .. lepas masak , makan dgn husband , then saya tido .. semua husband settlekan , dia xpernah pon marah2 .. sbb dia faham saya pregnant .. time xpregnant mmg saya buat semua ..

Samalah , pregnancy ketiga ni pemalas yg amat nak makan pn malas apa tah lg nak masak tp tu la gagah kan juga diri sbb tkda sapa dah nak harap . Suami balik kja ksian penat , suami pn faham tp sllu nya sy mngemas waktu malam siang2 sy atas tilam je 🤣

saya pon mcm tu 😅. kadang tu rasa serba salah kt cik suami. dia yg kena basuh pinggan, basuh baju sidai baju. so far dia tak xdk la nk bising² cuma sya yg rasa x best bila dia yg buat. tp klu nk tunggu sya buat x tau laa bila nk dpt moodnya 😁.

Haha, same la sy pon 4 bulan, pon malas nk basuh pinggan bukan apa , sabun pencuci tu sbnrny tkut nak main lame 2 , klau nk basuh jgk kne pakai sarung tangan getah . Tu yg leceh tu. Pastu hati jadi hati tisu , husband ckp kasar sikit trus nk ngis ,

sis sama lar mcm sy bila berdiri lama mula lar sakit bdn kaki pon jd bngkak, sy biar je lantai berabuk skit 3 kali sehari bru sy sapu, tp org ckp bila da hujung2 kena bnykan bergerak nnt senang bersalin tp ntah lar mmg jd mls sgt nk uruskan rumah

Boleh saja order dari Grab atau Foodpanda, atau keluar tapao sendiri. Tapi basuh pinggan mangkuk ni kerja ringan, kena buat. Kerja rumah berat boleh minta suami tolong atau kalau ada kemampuan, upah orang bersihkan rumah seminggu sekali.

Sama dngn situasi sy,tapi nak kata mls tu tak jgk cuma sy penat sngt. Sbb sy bkrja dan ada ank setahun 4 bulan pregnant 3bulan. Kadang suami yg tlng bsh pnggn dan baju dan kemas mainan ank. Sbb tngk rumah bersepah pon bikin stres😪

sama lah kita wak, saya ni satu hari suntuk atas katil je, bangun pun pergi makan… kerja rumah apa semua tk buat lantak pi lah HAHA tapi bile dtg je mood rajin segala celah almari peti ais aq mengelapnya 😂😂😂😂