Tekanan di bahagian tmpt kencing

Hi mommies. Saya tgh pregnant about 20w. Nak tanya normal ke rasa tekanan kat bahagian tempat kencing. Saya ada baca baby nak membesar, jadi rasa tekanan di bahagian bawah, terutamanya ligamen di pundi kencing, celah peha, punggung & sakit belakang. Adakah ini normal?

4 Balas

normal puan..sy pun dulu sakit celah kelengkang. scan rupanya kepala bby dah turun. so dia menekan. sakit pinggang smua tu normal

1y ago

sy segala sakit time pregnant jumpa dr. pun first time pregnant . sikit2 jumpa dr. sakit kelengkang jumpa dr. kaki bengkak jumpaa dr. kebas tgn jumpa dr. lepas bersalin takde pulak sakitnya😅 so sy bgtau apa yg normal untuk org pregnant .kalau celah kelengkang sakit ni mmg naik 20 weeks keatas ada org dah rasa. ada org rasa time hujung2. mcm sy aktif. g jalan sana sini. dri 1st trmster smpai nk hujung2 .dok basuh jamban alihkan baldi2 separuh air guna kaki. nahh sekali terciduk. elakkan alih apa2 yg berat guna kaki ya puan. nnti jd mcm sy 😂. akn dtg sakit kelengkang bila nk bngun dri katil,nk alih bdn dri kanan ke kiri,nk pakai sluar . mcm2 😂sakit tu xkn hilang .mungkin berkurang je smpailahh dah branak nnti .

Normal tu awk, kdg2 kite bkn nak kencing pun tapi sbb ada baby, kdg2 bila nak alih kedudukan pun kita rasa mcm nak terkencing 🤭

1y ago

hoo camtu ya. sy dah mula rasa camtu. igtkan nk kencing tapi x juga. 🤭

kita sama mom 20week saya pun macam tu bingung juga nak kencing ke tak 😂 smoga baby sihat2 yee

Ase mcm xleh nk bezakan nk kencing / x kn? Sb sy ase mcm tu..