KEMAS BAJU BABY

Hi mommies, saya nk tnya skrg saya dh 30W 6D, dh bole ke start nk basuh baju baby ? Dgn barang ke hospital ? Saya firstime mom. Jdi nk tnya sifu sifu dlm ni. #pleasehelp #advicemommies #IbuRisau #firs1stimemom

20 Balas

boleh sangat. baju pun boleh start pack. maternity pads bawak la mcm mcm jenis. jenis ikat ke jenis pampers terus pakai tu ke. baju baby 2 set (mitten ke socks apa semua), baju mak atleast bawa lah 4 set, takut kena tahan lama ke apa ke. kain batik bawa 2 pieces. barang mandi pun pack la sesiap. beli jenis travel size simpan. ini general je la. i like bringing extra so that tak kalut. goodluck!

boleh dah awak. barang hospital tu better awak call hospital apa yg kena bawa ataupun tanya kawan² yg pernah bersalin hospital apa yg patut bawa. macam haritu masa nak bersalin kita bawa beg macam balik kg 🤣padahal hanya bawa pampers bb, baju nak balik(baby dgn mak), seluar dalam pakai buang/maternity pads, baju dalam je. sbb nanti kita pakai bju hospital punya (gov) je.

6mo ago

Yg ni btul.. sy br discaj sbb pp. byk kli jgk la dga nurse psan pd patient suh bwk cm sis ni ckp je. Xprlu bwk byk2 brg..

boleh dah.. sy 32weeks baru bt.. bz dgn ambil ank skola.. lps tu simpn dlm bag 4helai bj baby.. minyak telon, losyen, bj n kain batik mak, spender, pkaian dlm, pad, sabun shampoo pad.. sy pn dah bekal kn 1bekas kecik biskut.. utk tgh mlm klu lapar..skrg dah 34weeks.. kdg telupa tuala baby n mk.. cpt² masukkn dlm bag. kain bedung.. mk yer pelupa.. bila ingt cpt² masuk bag.. 😂

boleh dah sis . baju baby tu seeloknyaa bawa dalam 6 pasang je tiga pasang pagi tiga pasang malam ashtu bawa baju balik ibu spender pakai buang . bra , maternity pad je tak payah bawak bag bebesauu bawak bag kecik pun okay dah baju mak tu sepasang cukup sebab kat sanaa memang pakai baju pink hospital tu je

wahhh alhamdulillah... boleh dah.. pengalaman saya strt bli brg baby skit usia kandungan 6 bln keatas..packing brg usia kandungan 8 bln nak ke 9 bln.. excited bkn kemain😂skjp bongkar skjp lipat skjp bau baju baby🤭...

ya boleh awak. x salah siap awal malah lebih bagus. In case terberanak awal. Saya bersalin dua org anak pada 34 minggu. dua2 premature. Nasib baik prepare masa 6bln lagi

sya 30weeks dah stanby pack smua lgkap 😆 tggl angkat ja klau dah kluar tnda hehe.. smangat 🤣 tp tu la smpi 38weeks ni baby selesa lg dlm perut xmw kluar 😄

Boleh da.. sy baru pagi td ke klinik.. sy baru 26w.. nurse n doc galakkan start kemas2 n prepare brg2 baby n ibu 🥰

Better basuh awal. Jangan jadi macam saya 36 minggu baru nak basuh and end up mengahhhh yang amat sangat 😭

boleh dah. better prep awal lagi2 ftm. kut dah kemas2 nanti baru perasan ada barang nak kena topup.

6mo ago

Okay noted mommy tenkiu for yr advice 🤲🏻