Baby 2 bulan

Hi mommies. Saya nak tanya ada tak diantara mommies anak nya 2 bulan dan susah nak menyusu? Maksud nya macam ni, baby saya baru masuk 2 bulan dan lately ni dia susah sangat nak susu. Dah sumbat botol dalam mulut tapi masih menangis macam tak dapat susu. Saya dah siap tukar susu dan juga puting botol. Baby fully fm. Btw saya dah jumpa Dr , jawapan dari Dr cuma kena tukar susu takut susu yang sekarang dia tak suka. Saya dah pun tukar susu tapi masih sama. Saya dah bagi susu dupro, enfalac A+, S26 color pink. Then setiap kali nak menyusu gap masa sangat jauh. Dalam 3/4 jam baru nak susu. Tapi minum dalam 2oz setengah kadang 3oz. Help me! Risau anak tak cukup zat 🥹

4 Balas

Ibu kerap tukar pampers dia tak mcm tukar setiap 2 jam? Anak sy jenis nak tunggu kena wet tissues tukar pampers baru terjaga nak minum susu. Newborn byk tidur plus kuning. Newborn sy selalu nangis sbb senang kembung perut jd selalu sapu minyak telon, urut perut & buat exercise kayuh kaki pd bayi. If susu sejuk/lama pun bayi boleh kembung perut tp jgn bg susu panas pula. Bg susu suhu biasa je. Jadi walaupun kita dh bagi susu boleh jd sbb kolik/kembung perut dia x selesa so dia nangis. Bawa dia jln2 drp tmpt kebiasaan, boleh minta bantuan org lain.

baby saya pun nak masuk 2 bulan still tolak botol susu. pening dah, tukar botol, tukar puting, tukar susu semua dia tolak. kalau pagi dia terjaga dalam pukul 2lebih tu, bagi botol baru dia nak. tengah mamai² kot. tu pun 2onz jee 😭 kalau siang sampai ke malam, memang dia tolak. risau sebab kita jenis tak banyak susu badan. buntu dah

2y ago

haahh, campur fm dah. mula² dia okay je. lepas 30 hari dia tolak pulak tiba². tanya doc pun doc kata kena try n error 😅 masa dia sebulan haritu berat 4.34kg. ni taktau laa mybe taknaik banyak. sebab memang dia tak banyak minum.

Sama mcm baby sama 2bln susah nk menyusu..tpi baby saya tngh batuk selsema sikit mgkin dy x selesa..nk susu pn jarak smpai 4 jam kalau mlm lagi la da cukup 3jam xnk nyusu juga kdg smpai 5 6 jam..paksa jugak dy menyusu..anak saya menyusu botol

2y ago

Anak saya pn sama ngn anak sis saya buat kn 3oz..

Hi. Tapi bila check up nurse kata berat dan tumbesaran lain normal tak? Kalau nurse kalau okay. In sya Allah takda apa.

2y ago

Oo. Anak saya pun umur² macam tu turun juga sedikit tapi nurse kata normal turun sedikit