PROBLEMS SCAN BY DOC

mommies! saya nak bertanya. baru ni saya pi klinik untuk buat pengesahan pregnant. mcm biasa doc tanya bila lewat period , bila check upt apa semua. saya bgtau la doc dgn detail. saya kawen 12/5 , hari first period 5/5 dan last period dalam 8/5 . saya check upt 9/6/2022 yg clearblues saya dh pregnant 2-3w. tapi bila ikut tarikh kiraan period saya dh 5weeks+ tapi bila dokter scan , x nampak. kantung pun x nampak. tapi saya double check byk kali , clearblues yg line pun saya test , yg digital weeks pun saya test. semuanya positive pregnant. adakah saya banyak lemak sampai doc scan pun x nampak / saya mmg x pregnant ?? atau masih baru lagi / kiraan period saya salah ? mommies , saya buntu. tlg saya !! 😭😭😭

8 Balas

Sis mungkin terlalu awl utk nampak sbb Doc mmg akn kira dr hari first lmp tp awk kene tahu juga waktu subur penting ade ilmu psl ni nnt xlah kite cpt judge apa2 hehe. Spe yg ttc mmg dorg akn check waktu subur dorg lps hbs period sblm bersama.. ini la waktu penting sperma dan telur yg dilepaskan ovary bercantum. Klu xnmpk cube lg 2 minggu scan kdg2 waktu subur awk lewat jd scan embrio masih lg kcik bsr sesame seed mmg xkn nmpk.. sbr ye tenang2 je jgn overthinking.

sama mcm kes saya dulu, 4weeks preggy tapi tak nampak apa². doc suruh dtg another 2 weeks. and then silap saya bila bersetubuh dgn husband, bleeding and then terus dah tak positive. clearblue not pregnant. just pesanan untuk awak, jangan buat tau masa preggy. tapi alhamudillah saya preggy balik dah 😂

hi sis, doc scan kat perut ke ikut bawah? kdg kalau scan ikut perut ms early pregnancy mmg susah nk detect lg2 kalu ms tu xfull bladder. tp 2-3 weeks mmg still early lg. sy pegi check doc ms 6 weeks br nmpk kantung n heartbeat halus.

2y ago

Scan ikut bawah means melalui vagina sis..Transvaginal(TVS) scan nma dia..mungkin sis boleh datang scan balik dlm 2-3 minggu lagi tu pun mungkin br nmpak kantung mcm sy haritu..skrg dh 10 weeks..kalau ikutkan sy dh 13 weeks ikut period tp disebabkan period sy tak teratur jd 10 weeks ikut scan🥰

Bila dpt tahu double line (which mean delay period) , biasanya tunggu 1-2 minggu slps tu utk scan. Ovulasi kita kdg tk sama dgn kiraan period. Bila pergi scan terlalu awal, mmg xnmpk apa2 & sis sndri akn over thinking mcm2.

2y ago

Setuju sis. Btul ape awk inform ☺️

Hi sis , selalunya 7 weeks ke atas baru scan nampak sis . Kalau awal2 ni memang x nampk . Kalau buat buku dekat KK pun diorang akan scan perut 10 weeks ke atas . Masa tu clear sgt nampk heartbeat dah ☺️

Hehehe sama lah mcm sy. Scan tk nmpak doktor confius yea ke pregnant. Dan buat test urine br doktor pcaya. 3hari skali sy buat test sendiri. Ni tgh tgu 9mgu br nk g scan

Normal sis awal2 preg xnampak lagi.. selang 2weeks nti scan balik ya ☺️..

Sis apa update?