Bengkung czer

Hi mommies. Saya kena elective caesor hujung bulan ni atas sebab2 kesihatan. First time mom. Boleh suggest bengkung yg best dan selesa nak pakai sepanjang berpantang? Dan boleh ka kalau kita nak pakai seawal mungkin? Especially yang jenis moden dan pakai atas dari luka caesor tu? #bantujawab #firstmom #ingintahu

5 Balas

Adik bagi dia punya bengkung strap kat saya. Tapi bila pakai, tukang urut pakaikan, beberapa minit je pakai sebab serius tak selesa. 😅 2 kali juga tukang urut pakai kan. Langsung saya tak pakai hingga bahagian pelvic OK dlm tempoh 4 bulan. Lagipun, rahim dah kecut dan pinggang dah terbentuk dlm tempoh 10 hari bersalin. Tukang urut pun kata tak pakai pun tak pa. Kulit perut kembali tegang, tak ingat dah berapa bulan.. 😊 Bengkung ni bergantung pada keperluan dan kesesuaian individu.

boleh je sis. takda masalah. perut lg rasa selesa. masa nak discharge boleh pakai tapi jgn ketat dan jarakkan at least 3-4 jari atas dari tempat czer. sakit amat bila perut bergegar kereta lalu bonggol kalau tak pakai bengkung 😂

boleh kalau nk pakai tp pakai loose je jgn ketat2 sgt. try cari brand qrusnita kt shopee. ada bengkung khas untk org czer tp sye 2x czer pernah try pakai tp xblh, trasa sakit walaupun dh pakai paling longgar.

Boleh sis Pakai jenis lekat tu senang boleh adjust ikut keselesaan kita Sangat2 membantu Untuk support perut

boleh. bagus untuk support perut supaya rasa kemas & tak pressure dekat area luka csec.