Ubat kuat rahim

Hi mommies. Saya first time mom. Dah 8week. Waktu scan 6minggu tu buat dekat klinik swasta. Habis checkup tu doctor terus bagi ubat kuat rahim. Tapi alhamdulillah tak ada bleeding, spotting ke apa. Mak mertua macam tak bagi teruskan amik ubat tu. perlu berhenti ke atau habiskan je ubat tu ye?

4 Balas

Abiskn je. Sy buat ivf. Smua ubt kuatkn rahim yg korang sbut2 tu Kna amik kalau blh snpi 36wks( utk kes sy ) . Duphaston, im proluton n utrogestan. Ni smua progesterone. Betapa pntingnya ubt2 ni utk pastikn rahim kuat utk sokong pembesaran baby.

Mak mertua bukan doktor yg prescribed ubat kan. So, abaikan kata mertua tu. Habiskan ubat tu. Lepas ni, apa yg berkaitan ubat yg prescribed by doktor, jangan bagi tahu mak mertua. Nanti fikir bukan2 lg

Saya pernah gugur.. Lepastu sy ngandung. Masa saya scan sy bagitahu doc sy pernah gugur. Tapi doc xbgi pun ubat kuatkan rahim. Btw 7week saya gugur masa to.. Kenapa ye

Ikut kata doctor swasta makan sampai bila. Kalau mil bukan doctor suruh dia diam je

2mo ago

Google function ubat tu. Saya pernah lambat makan ubat tu then gugur. Next pregnant takde bleeding tp saya tetap makan sbb doctor suruh & Alhamdulillah anak besar dah. Kalau saya la saya pilih nk selamatkan kandungan dulu. Kalau tak makan pastu gugur, baby pun tak sempat nk besar sbb no baby. So risiko sendiri tanggung. Doctor bagi bersebab, sis pun baru 8w fragile lagi