Perut mengeras

Hi mommies, saya dh 35 weeks and masih bekerja. Nak tanya mommies kat sini yg lebih berpengalaman, normal ke kalau perut kerap mengeras. Kalau masa duduk okay je, bila start berjalan jalan mesti dia mengeras. Berpeluh pun boleh tahan banyak sekarang sampai basah panties. Normal ke?

1 Balas

kerap mengeras dlm jangka masa yg lama mcm sejam, 3 jam itu simptom kontraksi palsu/ braxton hicks. kena tahu beza kontraksi palsu dan yg benar. kalau yg palsu, rehat duli bg tenang, deep breathing, minum air. kalau kontraksi betul, kena cek dgn doktor , dah ada bukaan atau tidak. peluh tu normal 😊