Gerakan baby

Hi mommies. Saya dah masuk 19w1d, nak tnya macam mana rasa baby bergerak tu ye? Sbb saya pregnant anak first skrang.

2 Balas

lebih kurang saya lah, sekarang 19+3. saya badan tak lah kurus tak lah berisi, sedang2 je. boleh rasa dia macam tolak2 kut dari dalam. kalau letak tangan pun boleh rasa dari luar, nampak pun perut bergerak. tapi saya 2nd pregnancy, jadi since 15w dah rasa baby. kalau first pregnancy, saya dulu mula2 rasa masa 17w sekali, kemudian 18+w baru rasa balik. rasa mild je, macam kena cuit/calit dari dalam, lembut je gitu. jangan risau selalu first pregnancy memang lambat sikit rasa, sebab otot rahim & perut keras tegang ketat lagi. most probably pun sebenarnya awak ada rasa baby, cuma tak sure angin ke nadi sendiri ke baby kan. nanti masuk 20+w inshaAllah awak boleh perasan dah tu gerak baby.

macam sy, rasa berdenyut2.. macam dia tendang 😁. kadang2 terkejut . hehe. tapi ada juga yang perut tebal tak rasa sangat.. depends on jenis perut

9mo ago

Aah..sy ank first..16w dh rasa tendangn sbb sy kurus kot…jnis perut xtebal..rasa denyut2