Preparation barang baby

Hi mommies. Saya dah 5 bulan pregnant & baru nak start listkan barang baby sebab bulan 8 ni banyak betul ye expo & clearance barang baby 🤭 1. Steriliser/ bottle warmer tu perlu ke? 2. Saya suri rumah. Seeloknya beli manual breastpump atau auto? 3. Better beli besen mandi baby yang stand tu atau yg biasa? 4. Bengkung yg sesuai untuk normal/czer. 5. Barang2 yg mommy rasa menyesal beli & menyesal tak beli. Share2 please 6. Saya perasan ramai yg utamakan carseat & stroller. Apa keperluan tu ye? Considering that awal2 tu baby duduk rumah je kan? Saya mengalu-alukan sebarang suggestion barang2 atau link sopi or tt (bajet rahmah hehe) Terima kasih 🫶🏼

20 Balas

1.tak perlu 2.auto. penat nak manual. beli 2 sng sekali jalan 3.yg biasa tp cari yg ada lubang keluar air kt bwah 4.bengkung zipzap(jenis lekat) 5.tilam bayi sbb nnti ank tdo sblh je satu tilam dgn mummy, kelambu bby jnis tudung salji, yg ni mak mentu yg bg tp tk guna langsung . bouncer, sbb ank tk suka tp tgok ank buah ok je dlm tu 6.carseat ok je nak beli atau tk, sy dpt hadiah, sgt membantu sbb ank kerap pergi hospital. klau nk bawa ank cek klinik pun ok je guna tk lenguh tgn. mula2 lahir tu kerap juga pergi klinik walaupun tk kuning. dlm 10 kali cmtu ulang alik klinik

sye fully housewife. 1. xperlu 2. sye standby pam auto untk emergency je tp cari yg murah2 je dkt shopee sbb takguna sgt pun, anak fully bf. 3. sye beli yg tab biasa je tu pun guna skjap je 4. sye xpakai bengkung sbb czer. dh pernah try pakai tp sakit even pakai paling longgar. 5. set berpantang, bnyk xguna. so better beli loose je. 6. car seat & stroller blh beli lps bersalin. sgt berguna mcm sye untk checkup baby bile husband xdpt teman ke kk. if husband drive pun baby still ltak dlm carseat. stroller memudahkan if jalan2 dkt mall etc.

untuk pengalaman saya - sterlisee / warmer depends lebih elok ada mudahkan keje kita buat tekan pastu tinggal boleh jaga baby . klu takde kita kena hadap nak panaskan atas api semua tu - breastpump bergantung tgok juga susu sis jenis senang flow atau tak . nak senang auto -ini terpulang klau stand tak sakit pinggang . klu tk stand sakit mencangkung 🤣 - normal n czer bengkung ni better beli yg ada zip tepi senang -jangan menyesel beli brg baby sbb untuk anak kita juga tgok ada anak dia boleh terima dan tidak sesuatu brg tu

1.saya beli sbb nk cepat kering mls nk letak bwh kipas lambat 2.auto/manual sya beli sbb sya selesa dua2 kdang manual lgi puas bgi sya lh 3.beli yg biasa ada lubang air utk buang air basuhan mndi 4.beli bengkung jenis strap sbb ank kuning nk cepat siap 5.sya menyesal beli playpen ank tknk ddk dlm tu 6.both carseat n stroller wajib utk sya lh sbb carseat mmng ikut undang2,stroller kalau nk g mall mkn ke apa ha senang letak dia dlm tu kita mommy pun enjoy mkn dgn tenang

1. Steriliser saya beli sebab saya guna botol susu yang banyak 2. Saya working mom saya beli dua jenis pam 😅 tapi paling kerap guna manual 3. Saya beli besen mandi baby yg biasa je 4. Saya beli bengkung yang zap zap tu tapi tak pakai sangat pun. Sakit dekat luka cser. 5. Setakat ni takde. 6. Carseat saya beli sebab masa tu saya pjj dengan suami dan kena hantar anak ke taska. Stroller suami yg beli, anak taknak duduk

1. sy msak guna air pnas je. tp lmbt skit la. 2. auto lbih mudah. letih klu mnual 3. sy bli yg biasa sbb tndas kcik je. mkn ruang plk rsa. tp ada bca yg stand lbih mudah 4. sy xthu 🙃 5. rsa mnysal bli: bju size nb sbb anak dduk nicu lma. dah xmuat. mnysal xbli breastpum. nk tggu lma btul. dah bersalin bru bli. 6. bli awal xklut😆stroller nk bg mudah ke kk. tp ada tmpt xbleh. lnguh tgn dkung bby lma2

kalau breastpump sy disyorkan yg manual utk ke hospital sbb tekanannya xterlalu kuat. tekanan kuat sgt bimbang susu payah nak keluar kemudian hari sbb dh terbiasa pam. baby sedut pun xkuat mana drpd yg auto. bengkung boleh beli yg simple dulu sbb bdn lepas bersalin dah lain. nnt beli2 xselesa la, sakit bdn ke. Utk keperluan awal boleh beli carrier & stroller. berkemampuan beli la carseat. ok je.

1,steriliser tak wajib. 2,auto mudah 3,besen mandi beli yg lipat yg kecik pun ok,sbb bdk mandi dekat singki je senang sampai umur 8bln dh tak perlu besen 4,bengkung strap mudah 5,steriliser,bath tub baby 6,carseat+stroller 3bln nanti nak beli pun boleh.masa pantang tak keluar sangat pun if keluar kita boleh dukung.

3. tu better beli yg tikar kesat boleh letak dlm besen atau lantai atau singki.. kalau masa nk tegakkan baby.. senang dia kesat.. kalau licin xbahaya..

follow yaa 😶‍🌫️😅sbb tgh prepare jg ni