Saiz janin

Hi mommies saya baru buat scan last week ikut lmp 8w 3d tapi masa scan keluar 9w 2d cuma yang saya rasa tak sedap hati sebab tengok saiz janin tu macam kecik sangat je untuk 9w. Saya ada google ultrasound janin untuk 9w mostly boleh nampak jelas kepala kaki tangan tapi saya punya ni tak nampak pun kepala kaki tapi masa scan dr cakap semua okay takde masalah apa. Perlu saya repeat scan dekat klinik lain ke? Harini dah 10w 3d #firstmom #advice #pregnancy #bantujawab

9 Balas

xde lah sis.. kadang2 kedudukan baby tu time dr nk snap gmbr dia menyebabkan dia nmpk mcm tu.. saya awal pregnancy tu pon kna scan tiap minggu sbb sy bleeding.. dr nk tgk progress baby saya, jd saya ada scan dr (6wk~ 12wks). mmg bila scan kat hospital nmpak jelas bntuk kaki tgn dia tp bila dr print gmbar nmpak macam daun je budak tu.. tp still, kalau sis rasa nk gi scan balik kat klinik lain pon xda masalah...

Bagi sy lagi bagus kalau dia besar sikittt dari lmp sbnarnyaa berbanding kecil dari lmp. Yg pnting ada heartbeat. Sy scan 11w dh jelas sikit lekuk kepala dan badan dia. Mgkin msih awal sikit sis utk 9w. Xsmua saiz janin samanpembesaran dia. Cuba try scan smulaa nnti 12w mcm tu. Tp kalau sis rsau xpe, boleh pergi scan terus lagi skali sbb dh smggu blalu kan lps sis scan aritu.

Nti dh 19week awk pergi buat details scan..blh tahu keadaan baby.kalau bt details scan ni puan sono akn gtau satu persatu setiap bahagian baby yg dia scan.awk blh tahu kalau baby awk ada mslh kesihatan/cacat

sis.. scan baby sye 12 weeks pn x nmpk jelas jari kaki tgn.. tp bntuk baby tu ade.. asalkn ade heartbeat insyaaAllah ok.. nant bley scan lg.. sye tiap2 bln scan swasta..

X smestinya..sy msa scan 9w guna tvs pn just nmpk oval lekuk mcm tu je..kaki tgn x nmpk lg.. scan stiap dua minggu tgk perkembngn..insyaallah ok je..

mungkin saiz janin memang besar dari usia. kalau sis tak puas hati boleh je buat growth scan kat klinik lain

Jangan risau ye :) scan akan tukar that’s why Kat scan ada +/- 1-2 weeks. Jangan risau!

Baby kecik tu biasa la tu. Asalkan baby sihat je

tak perlu tapi untuk sedapkan hati boleh je.