makan pertama untuk baby 6 bulan makan.

Hi mommies .. nk tnyee mommies bg anak umur 6 bulan makan makanan yg macam manee yeee ? boley sharing tk . Sye first mom .. ade je misi bgthu macam mana jenis pemakanan baby bru nk kenal makanan .tapi nk jgk tahu pengalaman ataupun cara mommies lain bg makan .. thankQ

6 Balas

Tips nak start bagi baby makan: kita jgn terlalu OCD nak kawal itu ini. Atau jadi terlalu Karen 😂 saya tengok makin Karen org tu, makin baby tu jadi picky eater and mcm mcm sakit dapat. Mcm saya, bg puree buah heinz tu,calit calit mulut (nak bg taste buds active) lepastu bg cerelac,start dgn beras/susu lepastu beras/sayur. Sebab saya nak dia rasa food is tasty and not traumatising the baby with bland food. Lepastu baru buat bubur nasi blend and then lauk asing saya blend juga. Dan sayur asing saya blend juga. Bila nak makan baru saya keluarkan campur 3 ni. Rasa fresh mcm makan nasi lauk 🤩 beli la perisa food baby kat shopee ada. Sy beli ikan bilis/ayam/cendawan/garlic. Sebelum kasi makan baby,kita rasa dulu. Sedap tak atau kita tak lalu. If kita pun tak lalu,apa lagi baby. 👍👍

1y ago

Hahaha im not butthurt,i think u are. Did i pop ur bubble and made u realize ur a karen instead? I posted this, and ur the one commenting like suddenly terasa about what i said. I post this advice for the person seeking it, not to you karen 😉

nak buat 4dr/3dr/2dr dulu pon boleh. tapi xwajib pon nak buat. kalau buat awak boleh detect baby alergik dgn makanan apa☺️. awal2 ni intro baby awak dgn bubur kosong dulu. contoh awak buat 4dr. baby dh lepas fasa bubur kosong 4hari. then kemudian awak boleh start tambah bahan lain dlm bubur kosong baby tu. contoh bubur+labu, bubur+borokoli. ikot kesesuaian umur baby awak☺️✌️ kalau awak ada fb boleh follow fb happy baby food malaysia❤️

sy ada tanya nurse haritu apa permulaan makanan UTK baby nti.nurse Kate blh rujuk buku biru ank.tp tulah nurse tu plk Kate cm xmenarik kn menu dlm buku ni.😆😆sy pg bg Nestum beras putih campur sikit biskut milna.tgahari dgn ptg nasi kosong+ikan bilis+carot kentang.

sama mcm nurse terang kn. xperlu tukar2. ikut je guide nurse bagi.

Nurse explain sama macam dalam buku baby tu.

follow je happy baby food malaysia fb