Keputihan/gbs

Hi mommies, ni tanya mommies yg ada pglaman +gbs keputihan masa pregnant, normal ke tidak keputihan saya mcm dlm gmbr? Dah bgtahu nurse& doc 2/3 kali stiap kali check up dan diorang kata normal kalau kita ada keputihan bila mgndung. Keputihan sy mmg banyak tu je mcm dlm gmbr, xgatal, xbau busuk tp ada jugak bau masam2 xkuat sangat. Xberketul2 dan warna putih kekuningan. Yg ada gbs tu biasanya ada keputihan kuantiti banyak ke ?

Keputihan/gbs
8 Balas

Hi sis. Saya punya keputihan pun warna macam ni. Ada bau sikit, tapi tak kuat sangat. Dulu saya punya siap gatal sekali. Lepas tu saya bagitahu nurse, doctor ambil sample, 2 minggu lepas tu dapat keputusan, alhamdulillah negative. Tapi saya still dapat ubat untuk keputihan. Pastu saya ikhtiar jugak, cuci vagina dengan air garam, pastu jaga betul betul. Sampai sekarang dah tak gatal dah. Cuma keputihan tu sentiasa ada. Bila penat dia keluar banyak sikit.

Hi sis. Keputihan saya pun macam sis punya . Tapi saya siap ada gatal2 sekali. tiap kali saya pegi check up bagitahu nurse pasal keputihan tu n saya siap request nak buat swab test keputihan. Tapi nurse macam taknak layan dan suggest buat dekat swasta atas alasan dekat gov result lambat keluar . Padahal kita ni nak buat dekat gov sebab nak kurangkan perbelanjaan sebab kalau swasta dah tentu mahal 😮‍💨

lebih baik check .. nanti masa jumpa Dr mintak nk buat swab cek keputihan .... sy tak mcm ni tp keputihan bnyk .. tak gatal tak bau ... td baru dpt result .. +ve gbs ...

2y ago

Sy haritu warded sehari doc ambil sample kputihan,lpas tu esok nya sy discharge..3hari lepas tu sy ada checkup ,sy tnmpk ada tulis gbs dkt buku pink simpanan kk..sy tnya doc sy gbs ke,doc tanya sy smula,sy kata masa kluar hsptal ,nes xda bgtau apa2,just continue checkup dkt kk,xda tmujnji lg dgn hsptal,doc kk kata xpe tunggu dia cfirm kan balik,smlm sy checkup 28w..doc tnya lg masa admit tu doc xbgtau apa2 ke,sy kata xda..lpas tu dia call hsptal utk double cfirmkn kes sy,dpn sy doc minta stf hsptal cek,lpas tu doc kata sy negatif bsyukur sgt tp kdg risau juga sbb mmg sy ada kputihan..x gatal juga,kdg sharian pantyliner sy bersih..

Hi, dah buat test utk gbs. Tunggu result lagi 2minggu. Bagi i, sakit yaa dio jolok benda tu hahaha😭😭 pedih2 ngilu rasa lepas tu nk kencing

2y ago

apa result sis?

sy xde la kne camni cuma kdg dia warna putih pekat je tp kdg2 je bukan hari2

Normal katanya sbb pernah tanya parent dia kuar sebab baby gerak .

yg ada keputian cm nii bole solat x sah x solat kita?

2y ago

sy penah tnya ustazah..bila pregnant n keputihan bnyak..dia jd mcam org yg ada darah istihadah..kene sentiasa cuci dan amik wuduk baru kalau nk solat (mcam kita selesai solat maghrib pstu tunggu nk solat isyak..dlm waktu menunggu tu ada keputihan yg kluar..so kita kene bersihkn dulu pstu amik wuduk baru utk solat isyak)..tp bila keluar keputihan tu masa kita tgh solat yg tu xpa..dimaafkn dan sah je solat kita..

normal