Packing hospital bag

hi mommies, nak tnya selalu mommies start pack brg2 utk bersalin bila dh berapa minggu ye ? maaf sy first mom. #ingintahu

18 Balas

Pengalaman saya hari nak bersalin baru packing 😅First mom too. Doktor dengan family members dah suruh kemas awal2 tapi saya rasa macam awal lagi boleh chill chill. Tup tup 37 weeks bersalin. Balik kerja terus rush packing. Nasib baik tak banyak barang yang kena bawak. So yeah, lesson learnt ✅ Untuk awak mommy, 30 weeks dah boleh start packing. 😊

sy start packing masa 34w kot.. sy warded masa 30w sbb ada contraction, masatu belim lg packing apa2 ya.. kelam kabut semuanya… nasib x jd beranak.. so balik2 je hospital tu sy start packing dh siap2 beg simpan dlm kereta.. nasihat sy.. packing je awal2 apa2 emergency ambik je beg tu.. make sure buku pink dgn ic ada je dlm kereta eh

4w ago

buku pink & IC bawa je ke mana2 jangan tinggal dalam kereta 😅

start dr 28 minggu, tp keluar masuk keluar masuk dlm beg sampai semalam nk warded🤣37 minggu.. buat awal bgus.. masuk sikit2.. kdg kita x larat bila da hujung2.. sy start 28 tu pon da hujung2 rase x larat nk berjalan pegi kedai nk beli barang, cepat mengah😅

sy 28weeks dh packing sbb bila kandungan kita dh besar jadi cepat mengah , letih rasa malas je nk packing2 ni baik packing awal2 waktu tengah larat 😂 klau brg2 mak tu nk packing last2 xpe settle yg baby dulu kot buat terberanak awal ke 🤭

4w ago

msuk 6 bulan da packing ..sbb risau bersalin awl ...and nti da hjung due tak larat da nk kemas 😂

35minggu dh boleh packing. Saya masuk 34weeks baru start cuci pakaian baby hahaha. sibuk dgn tempahan Raya. kalau cuci awal sedia awal, tkut berbau hapak pula. 34-35minggu tu boleh sedia dh bag hospital. nanti x penat ibu ibu sekalian.

kalau saya atas 7bulan dah boleh standby beli barang baby and packing siap2. sebab kepercayaan dalam family atas 7bulan bayi dah mula bernyawa dan betul2 matang.pantang siapkan barang2 sebelum 7bulan sebab takut tak menjadi😇

start siap basuh2 lipat semua 34w, masuk beg susun2 label2 semua dr 36 sampai hari serah diri, adaaa je masuk keluar biar sesuai keperluan week😂😂🤣itu pun last2 baju baby guna yg label LR & balik rumah je

saya 30w dah start packing mana yg ada, especially barang baby. packing slow2, topup sesikit. barang sendiri baru dalam 10%. bila dah start packing kadang baru nampak apa yg perlu adjust.

Masa tu saya 36weeks tak salah .. baru nak lipat masuk bag semua .. perut dah besaq kena buat slow slow haha . Dah tak pack awal2 mcm tu la 😂 then beranak 39weeks2days hehehe ..

saya 35weeks baru pack brg.. 36weeks masuk wad, 37weeks induce 🤣 nasiblah smpat pack, jadi pesan saya jgn buat krje last minit 🤣🤣