Brazilian wax

Hi mommies. Nak tnya anyone ad experience buat full brazilian wax x during last trimester? Kalau first timer ok ke buat? Ad risiko tak?#ingintahu

13 Balas

kalau 1st time buat.. better tak suggest.. sbb takut bahagian privte part awk sensetif.. nnti akan tinggalkan kesan iritasi pada kulit .. kulit jadi merah atau mengelupas teruk dan gatal.. based on my experience.. tapi tu sblum prgnant la.. 1st n last la bagi sy.. kalau awk dah biasa.. mybe ok.. mybe tak ok jugak.. sbb kesan tarikan wax tu akan buatkan awk tak selesa tambah pula time prgnant ni

sy cukur setakat mampu saja. kalau tak nampak, sy letak cermin depan sy senang. satu sbb sy takut sakit kena letak wax & dia cabut😂 lg satu mmg tak digalakkan sbb wanita lain tgk aurat kita (atas bukan sbb darurat). tp ni sy la. utk jawap soalan awk, takda risiko la kot sbb wax tu benda natural je selalunya bahan dia.

Salam puan, haram ya. Saya pun baru tahu sebab dah few times juga buat. Kalau nk mmudahkan beli spray yg kita sapu je bulu tanggal. https://media.karousell.com/media/photos/products/2022/5/19/sang_bulu_hair_removal_spray_1652950483_0f0ec908_progressive.jpg

masa last trimester sy guna cream qiansoto hair removal aloe vera, sapu2 walaupun xnmpk, pastu biar kering dlm setengah jam atau ikut ketebalan cream yg kita apply.. pastu bilas je mcm biasa.. licin terus

1y ago

kat shopee ada, kat kedai kosmetik yg biasa jual byk produk tu pun ada

Setahu saya kalau yang islam ni haram buat brazilian wax. Macam saya sampai 4 bulan je kot wax sendiri. Lepas tu cukur je. Sebab tak larat nak wax. Dan takut trigger false contraction.

Boleh baca kat sini https://my.theasianparent.com/apa-itu-waxing?utm_source=question&utm_medium=recommended Tapi kalau Islam, memang haram hukumnya👌

kalau dlm islam tak boleh. aurat. trim sendiri je. kalau x boleh/x sampai/x nampak, suami buatkan lah. sy suami je buat. lagi kemas

Haram puan buat brazillian wax ni. Kalau saya sampai ke 9bulan cukur sendiri je, takpun puan boleh minta tolong husb

awak muslim? klau muslim jgn!! haram.. cukur shj seperti biasa yg termampu atau minta suami cukurkan

Xpernah buat. Tp I suruh suami tolong shave.. Better jgn dl Brazilian wax, trim he