Amik boster semasa mengandung

Hi mommies .. nak tanye .. ada sesiapa amik boster time ngandung ? Ok ke ? Masa amik tu dah bape week . ##ingintahu

29 Balas

Masuk hari ni dah 5x saya cancel appointment booster... Masa sy check up kat swasta, doc dgn nurse tak bagi amek booster katanya kesan tu bukan skrg tapi masa akan dtg, kalau x kena pada ibu, maybe anak yg dikandungkan tu akan kena.. Bila check up di KK plk, doc beria suh amek booster tapi nurse saya tak bg amek, dia kata kalau nak jugak amek biar lepas bersalin atau lepas pantang.. Risiko kita tanggung sendiri katanya.. Dia tanya sy tak takut menyesal ke kalau jadi apa² pada bayi.. Mana² org pon kalau jadi sesuatu pasti menyesal kan, jadi saya tak berani amek risiko.. Biar lah apa org nak ckp... Saya ada kawan yg bersalin waktu 7 bulan, 3 hari lepas tu anak nya meninggal.. Yg baru seminggu amek booster, miscarriage.. Kawan sepupu sy, mak nya amek booster, kena mild stroke pastu x baik², tiba dapat berita pagi tadi meninggal dunia dah.. Innalillahiwainnailaihirojiun... Saya dikelilingi negative vibes, jadi tak syorkan ibu² semua ikut cara saya.. Kalau ibu² semua yakin dgn diri sendiri, ibu² nak amek booster silakan.. Jaga diri bebaik.. Saya doakan ibu² semua dalam lindungan Allah SWT.. Aminnn...

3y ago

biarlah warna pelangi sekali pun.. janji tak menyesal dikemudian hari

saya masa amik second dose.. mmg teruk, 2 mlm demam gigil + bisa badan.. mlm x boleh tdo last2 makan ubt urat baru boleh tido.. tp salah amik overdose..smpi berpeluh panas padahal tido dlm acon.. masa ni blm peknen.. so utk booster sy pospon dulu..takut kene sakit yg sama.. kazen sy ckp klu kene kobik gitu lah sakitnya.. x sgp nk hadap dgn alahan lg.. mau lembik. nak amik lps pantang nanti.. ni pon dh cancel 4x appointment booster.. lantak lah.. risau ke baby lg.. dh lh nk boleh ke lekat tu susah.. kang jadi pape, bkn deme nk bertanggungjawab.. tp ada je yg amik booster ok..tgk atas penerimaan badan seseorang..

1st dose sinovac ambil sebelum pregnant. 2nd dose ditangguhkan sbb baru pregnant 5 minggu. 2nd dose KK arrange sinovac jgk amik masa 16-17 minggu mcm tu. Booster amik 35 minggu sinovac jugak walk in dekat klinik swasta terdekat dengan rumah. Kebetulan ada sinovac. Tak berani nak amik campur vaksin. 2 kali cancelkan pfizer dgn astra. Alhamdulillah masa 2nd dose & booster takde apa2 side effect teruk. Just mlm tu rasa letih mcm nak demam tapi tak demam pun. Skrg dah masuk 37 minggu. Baby pun aktif je dlm perut. Tawakkal ala Allah.

saya daa amik booster , selang beberapa hari baru saya dapat tahu saya pregnant . anak pertama jadi ta berapa tahu . tapi masak sebelum nk booster tu memang mabuk pening mual . makan macam macam ubat baru ok then lepas tu pegi amik booster . tunggu lewat period then cek alhamdulillah mengandung . Alhamdulillah kuasa Allah . semoga kandungan ni sehat sampai la hari melahirkan kan . aamin . 😍🤲🏼

hi, last week saya baru discharge hospital sbb kena masuk drip and doc offer untuk ambil booster sekali masatu saya baru 8 week. saya tanya doc cakap boleh ambil so saya ambil je sbb risau kes makin meningkat sekarang ni. alhamdulillah so far so good just effect booster untuk saya tu lenguh tangan dan selalu pening. mungkin ikut orang jugak, tapi sebelum ambil tu kena isi consent dulu untuk pregnant women

Saya ambil booster AZ masa 32 week pregnant. Ikut pengalaman badan saya sendiri, malam tu tido terjaga sbb demam panas luar + sejuk dalam badan + gigil + pening kepala + loya + cirit birit. Semua dlm 1 malam yg sama. Tp alhamdulillah esok siangnya dah okay sihat walafiat . Malam kedua tu pula rasa badan panas yakmat smpi kena mandi tgh malam. Itu sahaja. Ikut badan masing masing juga sis.

3y ago

huhu beraninya awak.. sy 36weeks tak berani nak amik.. sbb 2 dose amik ms preggy ni jugak risauuu

ok ke x ni ikut pd org. ada org rezeki dia ok je so alhamdulillah, ada org rezeki dia demam teruk. so tpulang pada sis nk ambik bila. kalau tanya doc seeloknya ambil time kandungan 15w ke atas. kalau sis decide nak ambil, sis bersiap sedia paracetemol, minum air masak banyak2 sebelum dan selepas ambil booster. inshaaAllah semoga dipermudahkan

sy pon da 3x cncel booster..sy xberani amik dulu.. sbb pglaman sy amik vaksin 2nd dose masatu sy preggy 4bln lps vaksin..perut cramp2 esoknye start bleeding .pegi klinik da gugur...dan kena dnc...Rezki sy mngandung semula...jd booster suami pon xizinkan sy amik dulu..risau jd apa2 lg..skg da 4bln lbih...doakn kndungan sy sihat smpi bsalin ye ibu2...

sy dh ambil booster minggu 19, dekat diri saya mmg takde apa-2 effect, demam / sakit kepala semua tu mmg takde. tapi bayi kurang pergerakan dlm 24 jam & tk bergerak langsung dalam masa 48 jam. lepas tu ok dah . tapi nurse KK ad advice kalau dlm masa seminggu darah keluar terus ke emergency.

saya ambil masa 21 week..lepas cucuk booster pfizer, alhamdulillah cuma sakit tempat cucuk..xde demam..lps cucuk rasa pening kepala sikit..mula2 was2 nak ambil..tapi fikir effect long covid yg tak hilang2 lepas dapat covid awal kehamilan haritu sy tawakal ambil booster..