Puri baby

Hi mommies. Nak tanya sikit. Kalau bagi anak 6 bulan makan, xpe ke kalau x campur puri dgn bubur? Bagi saya macam setiap kali dia makan kena ada bubur campur dengan mcm2 puri. Kalau bagi makan puri saje tanpa bubur xpe ke?

4 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

boleh je kalau taknak campur puri dgn bubur. bg terus puri pun ok.asalkan anak mkn. saya dulu tak pernah buat puri utk anak. anak 6 bulan masa tu,kalau buat bubur, masa masak bubur kosong , letak sayur fresh dlm bubur hampir masak, biar sayur masak sekali dlm tu.. lepas tu blend halus. titik minyak setitik 2, terus bg makan. buah pun sama , x buat puri. potong kecik2 letak dlm puting buah bg dia hisap2 dan gigit buah tu sebab dia tgh gatal gusi nak tumbuh gigi.

Baca lagi
1y ago

saya pun buat cara yang sama dengan awak. baby akan lebih enjoy makan macam ni sebab dia boleh pegang sendiri. he he he

takut nnt baby reject nasi kalau bg dia puri je. Sbb puri ni selalu manis kan. Lebih baik mix dlm nasi. Kalau buah xperlu purikn pn xpe. Pki je puting fruit feeder tu. Sbb nnt senang sikit bila tekstur mknn ank. Kalau semuanya kena blend n purikn, ssh bila nk ajar ank mkn tekstur kasar.

puree buah sis buat as snacking. klo puree sayur sis cmpur dengan bubur kosong + titiskan 2,3 titis minyak masak. digalakkan buat 4dr untuk detect ank ada alahan atau sembelit.

Post reply image
VIP Member

Boleh je. Tapi nanti takut anak xmo makan bende lain da. Sebab tu digalakkan bagi makan bubur kosong dulu