Jahitan Luka

Hi mommies, nak tanya, saya tengah berpantang hari ke 16. Saya nak tanya jahitan di miss V kita, saya ada meneran untuk membuang air besar, saya ada rasa macam benang terputus, tapi tak ada darah keluar atau rasa sakit apa2. Patut ke saya check semula dengan nurse? Sebab last checkup hari ke 14, nurse kata jahitan luka saya macam dah semakin baik dan tak ada masalah. Saya 1st degree tear punya jahitan. Saya risau pula kena jahit semula. Boleh share pendapat tak?

5 Balas
undefined profile icon
Tulis jawapan

hi mommy, pergi klinik minta nurse check lagi. sebab haritu saya pun macam sis. nurse cek ok pastu next 2 days rasa sakit ngilu kat bawah sikit and nurse cek jahitan tetas. nasib baik detect awal pastu jahit balik kat hospital. sekarang alhamdulillah elok. also bersihkan luka pakai hydrocyn solution and pakai gel hydrocyn aqua tu sekali. beli kat farmasi. makesure setiap kali pergi tandas atau setiap 2 jam je tukar walaupun darah tak banyak and makesure keringkan dengan tisu jangan lepas cebok terus pakai seluar dalam.

Baca lagi
1mo ago

Oh faham2. Saya risau pula kena jahit semula sebab macam sakit je kena jahit semula. Saya cuba check dengan klinik klau mcm tu. terima kasih share pendapat sis. Thank you