Belum berak after melahirkan.

Hi mommies! Nak tanya normal tak kalau dah 5 hari bersalin tapi belum berak. Bukan tahan berak tapi memang tak ada rasa nak berak or sakit perut pun. :( Bahaya ke eh?

15 Balas

Saya masa anak first hari ke5 baru berak. Najis keras sgt2, memang kena teran. Nasib baik tak de jahit, berani sikit nk teran. Anak lepas2 tu mmg dh standby Dulcolax untuk lembutkan najis dan bagi senang membuang. Makan lepas dh balik rumah sbb kalau makan betul2 lepas bersalin, tak selesa nk membuang dekat hospital dan jahitan pon belum 24 jam lagi kan jadi saya takut jahitan terbuka

normal je , kdg ada org 1@2 minggu bru berak .. tp klo nak awak boleh je minta yg ubat cecair msuk bontot tu kat kk .. nti kk akan bgi .. sbb sllunya kk akan lawat kat rumah and tnya momy berak kncing ok ke tak . sye hari k4 bru berak .. kwn2 sye ada yg 1@2minggu bru berak

Sy masa ank ke2 dulu nurse y buat lawatan ke rumah akan cek ukuran tinggi rahim. bila x membuang akan effect rahim lambat mengecut. Nurse suruh sy berak (picit ubt cecair tu). lps tu dia ukur semula tinggi rahim baru dpt bacaan mkin menurun

risau lama2 blh jadi sembelit..then buasir..dh pernh kena seksa sngt..kne cuba berak jugak..sy mkn ubat lembut najis x berkesan..berapa botol abis pon x jalan..last2 beli pil herba phytonatal..terus rase nk membuang

sy lepas bersalin, najis keras mcm batu. sy tepaksa korek guna jari, tu pun memang keras betul. dah hbs korek semua najis keras yg block kat bwh tu baru sy dpt membuang najis lain ya lembut. sy czer

kalau blh try usahakan utk berak hari2.. simpan lama 💩 jd keras nanti blh sembelit. makan buah real fruit, bkn jus ke apa,

4mo ago

sy hari ke 5 baru berak,awal2 tu risau tempat jahitan lepastu sy mkn ubat pelembut najis pg,ptg tu terus rasa nk berak

sy suggest kalau nanti nak berak dan rasa takut nk berak, mkn la ubat dulcolax. esok akan membuang dgn jayanya.

I haritu after a week bersalin nak terberak. tapi Allahhu, sembelit. i pi teran. tertetas jahitan i 😂😂

czer ke ? saya haritu czerbmemang 4 hari x berak dn xrasa nk berak tapi pakai obat cucuk pantat sis ..

boleh cuba makan ubat lembut najis. risau nanti sekali nak berak. najis jadi sembelit