Durian

Mommies, nak tanya kita mengandung 6 or 8 weeks boleh makan durian tak? Teringin pulak nak makan.

23 Balas

Sy td pg punya teringin nak mkn durian, sambil buatkan bubur durian buat bekal suami p sekolah, rasa la seulas. Awal pg tu terus mkn durian, pastu dlm kul 8 tu start sakit perut. Mula la risau sebab kandungan br 3 bulan. Pastu terus p klinik, doktor cek katanya ni gastrik. Dia sajes klo boleh elakkan mkn durian awal2 ni sebab durian kan byk asid pastu panas plak tu.. Huhuhu... Risau sgt2.. P scan td alhamdulillah baby ok.

Sy mmg hantu durian. Wkt mengandung anak yg last ni, mmg melantak sungguh sampai lupa yg mengandung tak brp elok makan durian. Lepas tu seminggu perut kejang mcm nak bersalin. Alhamdulillah takde ape... bila cerita kt nurse wkt buat check up, nurse bisinglah. Sbb ibu mengandung boleh makan 2 ulas shj klu dah teringin sgt. Yg sy makan bukan 2 ulas, dekat satu bakul. Musim durian lah katakan...😂

Saya tiap hari makan, sebab musim durian di kampung saya, tapi jangan makan banyak macam 3 ulas gitu, kemudian minum banyak air

Ikut rahim kita sis... Kuat x kuat.. mcm sy mmg kurang kuat so kena tahan nafsu sikit.. 8bulan baru sy berani makan..

5y ago

Sma la sy pon...dlu pernah keguguran sbb rahim x kuat.. skarang preggy lg br 18weeks..tp maseh belom berani mkn durian..sedangkan tringin sgt..tahan dlu seketika..tringat baby dlm prot ni nk mkn pon jd takot...

Sy bru mkn 2 ari lpas.. 2 ulas durian skli pulut n sntan.. Pg smlm ckodot durian. Hehehe..ni nk mkn lg tp xblh sb bdn xsht.

Boleh tp seulas dua jela... Lpskn mengidam je sbb durian kn pns... Tmbhan plak bru 8week kn..

sy mkn je sis.. tp mkn sikit je, jangan mkn byk2.. mkn utk hilangkn rasa ingin tu

kalau baby dh lahir..ibu nak masih dlm pantang..bru 17hari..boleh ke mkn durian?

5y ago

Boleh makan tetapi jangan makan banyak

boleh tapi jangan makan banyak. seulas dua je buat lepas rasa teringin.

Boleh ja bila dah mengidam sangat,tapi jangan lebih2 tau😃