Jahitan terbuka

Hi mommies... nak tanya ibu ibu yg pernah melahirkan. Normal tak, kita punya bawah tu mcm longgar sangat sangat. Kalau bersama dengan husband tu mcm tk sedap sangat lah. Sorry kalau a bit sensetive. Saya anak dah nak dekat setahun. And masa lahir tu 2nd degree tear.. adakah sebab jahitan saya terbuka tapi saya tak perasan? Ada kemungkinan tak jahitan terbuka sbb masa hujung hujung pantang ada la rasa sakit bahagian bawah tu mcm perit tp tak check la kt misi.. and saya memang tk pernah berani nak check jahitan bawah tu.. benang dah jatuh ke apa ke.. mmg tak berani. Plus masa anak 3/4 bulan tu sembelit yang tahap najis berdarah, tahap duduk dalam toilet berejam jam... haa saya risau jugak kot masa mencangkung tu mcm ada rasa perit jgk walaupun dh 3/4 bulan melahirkan. makan jamu dah, tapi masih rasa longgar laa. Memang kalau beranak semua tk jadi mcm memula kawin dulu ke???

2 Balas

anak da dkt stahun mcm mustahil jahitan tbuka/bekas jahitan x elok lg.. klu bwh tu longgar, lakukan snaman kagel/kegel (lupa ejaan yg btol)..

rajin buat senaman kegel awak