Harga scan 2D

Hi mommies, nak tanya biasanya berapa range harga utk first time scan baby ye? And biasanya berapa kali scan sepanjang kehamilan? #firstbaby #ingintahu

7 Balas

Harga tu ikut tempat, tp kebanyakkannya bawah RM100. Range dlm RM50 ke atas. Tk dpt nk bg exact amount sbb setiap klinik berlainan harga. Utk scan berapa kali tu ikut suka hati. Klu klinik/hospital swasta, selalunya setiap kali check up akan scan. Klu KK, jarang scan. Sy pun tktau sbb apa sbb tk ada pengalaman check up di KK. Dan utk soalan famous, kerap scan tk ada masalah utk baby. Tak akan cacat ke gugur ke, insyaAllah. Radiasi scan tk membahayakan baby.

2D growth scan tu biasanya RM50-RM100 je. Kalau yang 2D details scan & 4D tu baru RM100 keatas. nak scan berapa banyak kali pun takpa puan, tak bahayakan baby. saya checkup di hospital swasta setiap minggu (sebab dah hampir due date), setiap kali checkup tu doctor buat scan. so far baby saya masih okay 😊

Harga tu bergantung kat klinik/hospital private yg puan pegi. Kalau kat KK, setiap bulan akan scan. 9w, 12w, 16w, 20w dan seterusnya. Masuk 3rd trimester, kadang2 lagi kerap kena scan. Bergantung pd kandungan mcm mana

2D - RM 40 (klinik lain mungkin harga lain). Berapa kali scan swasta terpulang pd sis. Nak scan setiap bulan pun tak ada masalah.

scan 2d biasanya rm50 ke bawah,kalau yang full details 2d dalam rm130-rm150

klau kt tmpt sya 2D saja baru rm20

2D 40 rggt meleka