14minggu6hari

hi mommies nak tanya biasa alhan spai berapa lama?? saya ni xhabis lg makan je muntah, kepala pening, xboleh tunduk or tengok bawah lama2 nanti jd pening. normal ke??

6 Balas

hi sis! jangan risau, masih 1st trimester ikut kiraan 😘 nanti inshaAllah, masuk 2nd trimester - alahan beransur hilang/kurang ❤️ ada juga mommies yg takde alah, ada juga yg alah sampai bersalin! apa pun, sis kena positive 🥹 macam saya dulu, 1st trimester sangat challenging sampai warded bagai. tengok nasi auto muntah. gosok gigi auto muntah. bangun pagi auto muntah. naik kereta sepanjang perjalanan lah mual je. sampai saya decide berhenti kerja, balik ke rumah family jauh sekejap dari suami. that time, saya penah terfikir boleh ke alahan ni kurang nanti 🥲 tapi masuk je 2nd trimester, around 17 week camtu. inshaAllah sis akan rasa alahan tu beransur kurang. macam saya, masih mual tapi tenaga bertambah - kerap lapar & sis mesti happy tengok baby bump sendiri nanti! so kena semangat tau! 😍 enjoy the pregnancy, taknak stress ye. tak bagus untuk baby. semoga dipermudahkan urusan sis!🥹

hi sis kita beza shari je ,,sy 14w 5d takat ni alahan bau msh ada mntah tue da kurang tp kerap rsa pening kpla ,,kalau sakit sgt bru sy ambk pcm kalau skt bole thn lg sy thn je la😅 moga kita sentiasa sihat dan kuat ye

Lain orang lain time stop alahan sis. Im on my 4the pregnancy. Skrg masuk 2nd trimester pun still ada alahan. Tak lalu mkn dll. Just enjoy your pregnancy ya dear. Makan tu kena try and error 😄

normal, sy masa 14w masih teruk lagi..nk masuk 17w baru kurang muntah2 n pening tu, tp still ada muntah, takpe sabar dulu yee nnti lama2 kurang ☺️

Normal la sis... Sy pun dah masuk 15 minggu 3 hari pun masih ada alahan... X tentu org sis... Kadang smp nak bersalin pun masih ada alahan...

Sama...sy masih tak boleh bau tumis2...rasa loya...time suami masak,sy lari jejauh...time makan baru tunjuk muka😅