Supplements

Hello mommies! nak tanya ada tak any supplement yang boleh diamalkan untuk ibu mengandung ? dari first trimester sampai third trimester, kalau ada share2 lah dekat bawah boleh bakal2 mommies join sis beli sekali hehe, thankyouuu 🥰#advicepls

13 Balas

Ini pun bagus juga ni,yg ni bukan sa yg beli kawan yg beli ,dia bagi kat sa lepas dia bersalin,masa tu SA baru tau yg sa pregnant,masa sa amal ni memang ok lah ,time p kerja pun sa bertenaga,kurang mual2,tapi time sa blik sabah,sa lupa pla bawa jadi terberenti sa minum,mau beli balik tapi tiada bajet sda sebab tdk kerja sda,skarang mkn ubat yg kena bagi dari klinik ja

maltofer & calcium. calcium pil pun baru je ambl masa 3rd trimester. skrg dh 35w, time tido kerap kena simpul biawak 😅 seminggu 1-2 kali wajib kena. lepas Dr sarankan ambil pil kalsium slowly berkurangan. selebihnya Dr sarankan ambil real foods. Saya makan buah jambu batu, orange navel, delima, utk jaga hb. Alhamdulillah maintain 12.8 - 14 bacaan dari awal pregnant

11mo ago

Saya akan brand shaklee (ostenutrix), based on experience SIL sy masa anak 1st kerap kena simpul biawak jgk. masa tu takde ilmu lagi. time pregnant anak ke 2, terus makan calcium sampai bersalin tak pernah kena dh simpul biawak. Alhamdulillah..Dkt farmasi ada jual brand bio life, blackmores & banyak lagi 😊

Saya takde makan apa2 supplement beli sendiri. Tapi saja share since saya checkup swasta, dr o&g bekalkan saya new obimin (saya tak makan sebab mual teruk. Tak boleh telan nanti muntah balik. So saya just makan acid folic je), surbex calcium sebab saya tak boleh minum susu, dengan bila dah masuk 3rd trimester dr bagi neurogain. ☺️

11mo ago

Sama2 sis. Semoga di permudahkan semuanya 🥰

tak perlu apa2 supplement awak. memadai dgn ubat iron dr kk atau klinik swasta (kalau checkup dgn klinik swasta). jaga pemakanan awak. banyak amalkan sayur sayuran, buah buahan, kekacang (sbg kudapan), susu (tak kisah la brand ibu hamil ataupon tak). inn shaa allah semua nya baik2☺️

Saya amal d’aura minyak kelapa dara dari 7bulan lebih untuk menambah susu dlm badan mengurangkan risiko koyak jahit waktu bersalin menstabilkan hb mengurang risiko morning Sickness

11mo ago

awk dah bersalin ke? ad koyak tak?

imo, Sy cuma mkn ubt/suppliment yg kk bg je. klu nk extra vitamin semua tu, dlm buah/sayur semua dh ada. alhamdulillah pregnancy went smoothly.

Supplement kalsium(jarang2) dan pil minyak ikan. Dari pembacaan saya, minyak ikan blh kurangkan risiko anak kena eczema/asma.. Salah satu usaha selain dari berdoa😊

Sebaiknya consume real food during pregnancy ni sis.. bgus utk kita dan bayi.. supplemen ni kalau xda keperluan nak ambil better xpyh la.. mkn je ubat kk bg ok

I didn't consumed other than what my gynae has prescribed throughout my pregnancy. 😊

Yg ni sbab pakar o&g yg suruh mkan. HB sentiasa 12 keatas so far la.