Takut buang air besar

Hi mommies, nak tanya, ada pernah ke rasa takut nak membuang air besar, lagi lagi bila sembelit, sebab takut bila meneran tu terberanak sekali? Maaf lah pelik sikit soalan ni 🤣 #firstmom #22weeks

20 Balas

sy bnyk kn makan buah n yogurt. buah yg membantu pencernaan, mcm anggur,betik, berries, yogurt pn perisa berries.minum air bnyk especially susu. sy suka susu yogurt farm fresh atau susu segar farm fresh. makan sayur n makanan berkuah. dr nutrition cakap buah2 n sayur ni bagus bantu melawaskan pembuangan. org tua ckp pantang tkleh makan buah la tkleh minum air bnyk la apa la sy tk ikut sgt, yg mane bagus untk kesihatan mase pantang n tk memudaratkan sy, sy ambk.

Saye pun ade sembelit jugak mase preg. Mak saye cakap jangan teran macam nak beranak, teran siket2 je. Pastuh makan laa makanan yang boleh membantu sembelit. Tapi lepas bersalin lagi takut nak berak 😝 takut terbukak jahitan hahahaha tapi alhamdulillah takde pape, biase laa perasaan takut ni.

4mo ago

Lepas bersalin nk berak tu lagi seram.. Hehehe.. Sy sampai kepit2 kaki sbb sembelit teruk after delivery. Takut terbukak nnt kena jahit lagi, x sanggup..

Sy cadangkan pergi beli ubat sembelit dkt farmasi..sgt membantu..sy masa lps bersalin, mak sy dh beli sesiap ubat sembelit..supaya senang membuang lagi2 normal delivery jahit..xblh meneran kuat takut terbuka jahitan..teramat la seram..tp ubat tu alhamdulillah sgt membantu..

saya sembelit. sembelit saya makin teruk bila saya makan iberet 2 kali sehari. sampai buasir. sy teran sampai perut sakit..doktor bg ubat lawas berak. alhamdulillah senang berak. iberet pon sy makan sekali sehari je. so far mmg dh x sembelit. buasir pon dh kecut.

4mo ago

saya tak pasti ubat masuk bontot tu sis. tp sy pernah dgr kalau pregnant ubat masuk tu x boleh. myb tt boleh pg klinik.

sembelit mse preggy normal..sbb usus kite x fungsi sngt..saya preggy dulu slalu sembelit..smpai taik hitam..alhamdulillah..lpas bersalin ad sembelit gak..tahan smpai 20+ bru berak tu pun kepit2..sbb tkot jhitan bkk

4mo ago

sya ingat tak normal sis...🤣🤣😁

saya minum susu kotak je,xkisah jenama apa yg penting susu(tp saya minum susu Dutch lady coklat)habiskan 1liter mmg senang je membuang..dlm pantang pn macam tu minum pagi kenyang sampai tgh hari

saya pn mmg susah membuang sya ada sembelit,,sya akan membuang apabila btol² sakit trus dia kluar ja tanpa teran²..tgu btol² mahu membuang..n banyak kn mnum air putih mami💗

sama saya pn takut..apa yg sy blh bt untuk bantu najis kluar tu..saya tekan2 adjust kawasan atas lubang najis.antara faraj dgn luban najis kan ada ruang tu..

Awl sgt sis nk tkut tu. Bgi saya jgn meneran klu meneran mmg akan buasir, mmbuang bila betul dh hjung2. Bnykkn minum air msk sis and mkn sayur. Berak je jgn tkut

Puan Cuba amik pil kalsium, mcm sya amalkan Ostenutrix Shaklee..membantu utk masalah sembelit ibu hamil/berpantang. atau boleh amik susu suam sebelum tido.