Cara sendawakan bayi!

mommies, nak sendawakan bayi ni memang lama eh? Ambil masa sampai setengah jam ke? Ataupun cara saya sendawakan bayi saya salah eh?

13 Balas

klau mommy dah study & praktikkan cara sendawakan baby dgn betul tp tetap jugak xsendawa. mksudnya mmg xda gas pon yg baby telan smasa mnyusu. xsmestinya wajib sndawa slepas mnyusu. anak sy pon mcm tu. ada time dia sendawa. ada time dia xsendawa.. tp klau tidor malam lpas dia nyusu mmg xcelik lgsung mata. so stiap kali lepas nyusu sy akan bg dia tido mengiring

Baby saya jarang sendawa tp selalu kentut 😅. Pernah sekali tu dekat 1 jam tepuk baru sendawa. Ada masa x sampai 5 minit dah sendawa. Ada jugak tak sendawa terus. Bila baby tak sendawa saya akan letak dia mengiring kejap takut tersedak susu

1y ago

Biasanya dlm 10-15 minit

kalau baby sy,kalau xdpt sendawa kan dia slps 5 minit.sy bg baby duduk dekat sy dan auto baby sendawa sendiri.kadang kalau tak sendawa,baby kentut.depends pada baby yg lain juga.sbb lain baby lain perkembangannya

saya sendawakan anak dua cara. gosok belakang dia ke atas dan tepuk2 manja je. tak sampai 5 min sendawa dah. kdg tak sendawa tu saya biarkan je. alhamdulillah setakat ni baik2 saja

1y ago

sama dengan cara saya sis..

baby saya pun lama...ade satu trick u boleh try. kasi bb duduk kat peha mami, tangan mami letak belakang Dan dagu bb kasi bb duduk straight sikit lepastu shake kaki mami pelahan nanti dia keluar.

di sini sy sharekan link tuk rujukan puan bagi memudahkan untuk sendawakan baby https://hellodoktor.com/keibubapaan/bayi/cara-mudah-sendawakan-bayi/ hrp dpt mmbntu puan..

1y ago

thanks awak!

tak semua bby akan kluar kan sendawa .. ble bnyk gas terjadi bru akan jd sendawa .. ckup sekadar burb sye 5 ke 10 mnit .. ❤️ . ni pngalaman sye

kebiasaan xsampai 10-15minit kalau betul dgn cara,dalam 5minit pon ada,atas ibu sendawakan bby tu macam.mana

Hello! Awak boleh baca TAP di sini ya https://my.theasianparent.com/tips-menyendawakan-bayi

Ikut jugak mummy. Mcm saya tepuk perlahan2 di belakang dlm 5 minit baby akan sendawa