Sendawakan bayi

Assalamualaikum mommies. Wajib ke sendawakan baby? Sy dah macam macam cara buat nak sendawakan baby tapi tak menjadi. Boleh para mommies sharekan cara yang lain yang lagi berkesan? #firstbaby #mommybuntu #AnakSulung

9 Balas

Boleh tgok kat buku pink ada tunjuk. Baby saya paling senang sedawa kalau dduk kn dia kat peha kite smbil tepuk perlahan². Kadang2 x larat(sb saya czer),saya menyandar smbil letak baby dekat dada, rapatkan perut dia kt dada kite, then tepuk(x pndai pulak saya nk xplained😁) Alhamdulillah smpai skrg saya bt mcm tu,. Kdang² bby lambat sikit sedawa, tapi kena bt nt perut kembung lgi kesian,

waalaikumsalam🙋🏻‍♀️ saya pun mommy #1stbaby mmg x tau and x pndai lagi nak sendawa kn baby.. tp tetap kena belajar jugak🤭 saya buat mcm ni👆🏻nak sendawa kn baby.. kadang cepat keluar, kadang2 lama, ada masa tak nak keluar lgsung🤭 yg pnting kita sbgai ibu banyak kn besabar.. mcm saya, slagi tak keluar mmg hati tak senang. tepok smpai keluar🤣🤣

Waalaikumussalam, tak wajib sendawakan baby jika mommy yakin lekapan baby betul jika df, jika guna bottle, pasti kan semua susu dah turun ke dasar puting baru bagi baby , kalau baby lepas menyusu tidur lena maknanya perut dia selesa, tapi elak lepas menyusu tiarap kan baby boleh memyebabkan baby tercekik , harap membantu 🙂

Bby sy pun ssh sendawa. Nurse kk pesan kt sy, if da tepuk lama bby still x sendawa, bby tido baringkan mengiring badan bby ke kiri.. Bila da mengiring sendal bantal kt belakang bby supaya dia stay mengiring.. Sbb klu terlentang takot tersedak susu..

3y ago

Kakak ipar sy pun cakap macam tu. Baby sy jarang jeluak susu, bunyi burpp tu pun payah. Pagi pagi nyusu terbabas jugak nak tepuk tepuk belakang anak. Just sendal dengan bantal jelah. Thanks ya mommy

mmg kena sendawa.. takut muntah keluar balik susu, jadi tersedak susu pulak (bahaya tersedak susu ni), jgn pandang ringan bab sendawa. maaf, cm org tua pulak 😅 sbb arwah mak pun pesan

3y ago

nak elak tersedak masa baby menyusu.. tinggikan badan baby. alah2 mcm tangga.

Duduk meniarapkan baby kat peha pastu tepuk belakang pelan pelan. Nurse kat kk ada ajar biasanya. Memang kena bersabar sikit

saya sandarkan baby kat bahu supaya senang nak dgr kalau dia sendawa, kadang² makan masa juga nak bg baby sendawa

Wajib sendawakan baby, untk elakkan dr kembung perut & perut baby tak selesa..nasihat dr doktor

Mungkin baby awak x betul2 kenyang😬minum susu x byk ye