Sugar Blood Tinggi

Hi mommies ? Macam mn nak turunkan sugar blood? boleh suggest sarapan, lunch & dinner yg baik? Sugar blood sy tinggi 8.4 ?

12 Balas

Sama mcm saya. Skg 5.3-5.6 je. Wajib makan ikut portion suku suku separuh. 1. Suku pinggan protien - daging, ikan, ayam, telur 2. Suku pinggan karbo - nasi, bihun, mi, pasta, roti etc 3. Separuh pinggan sayuran & buahan. Jangan sesekali ambil karbo tanpa iringan buah atau sayuran, kalau tak gula dari karbo tu mudah serap ke darah. Dengan ada sayuran n buahan tu, gula akn di lepaskan secara perlahan2 ke darah. Jadi bacaan takde la tinggi. Snack time, kekacang n buahan ya. Susu lembu tukar ke kambing sebab gula dalam susu lembu ni mudah menyerap ke darah. Atau ambil cheese, yogurt, tablet kalsium. Jika terlebih makan, buat exercise terus untuk burn lebihan gula tu. Contohnya mop lantai, kemas stor, cuci bilik air, basuh pinggan, lap kabinet. Biar berpeluh. Saya, alhamdulillah makan takde control sgt cuma mmg kena combine dgn serat (sayur/salad/buahan) bila mkn nasi tu atau nasi tu saya campur oat (serat), roti pure wholemeal. Dan banyakkan buat aktiviti sampai berpeluh. Terutamanya awal 30mnt selepas makan. Kalau ambil karbo dan protien shj, buat la kerja lama mana pun, berpeluh sakan pun, bacaan tetap akan tinggi. Sbb karbo dh dlepaskan scara mendadak dalam darah. Itula pentingnya serat bersama karbo tu. Lagi satu saya ambil fish oil, byk saya baca article fish oil mmbantu mengurangkan penyerapan gula dalam darah. Jd lepas mkn sy ambil fish oil tu. Tp bila terlebih mkn shj. Biasanya buat aktiviti sampai berpeluh tu dh cukup utk kurangkan gula dalam darah.

5y ago

Ok. Lps ni sy tukar ambil apple hijau 2bji sehari. Susu Hi-Goat tu jns serbuk or liquid?

masa sy ttc sy minum Rendaman Biji Halba.. sukatan 1sdt biji Halba, 1gelas air panas. Keesokkan paginya, sblm sarapan minum air tu. Minum 1x sehari shj. Doc india yg suruh sy buat.. mmg bacaan gula sy turun. Tapi jika sis sedang hamil tak digalakan minum air halba (fenugreek) ya? (Biji warna kuning perang yg dimasak dlm nasi lemak tu adalah biji Halba)

5y ago

sis boleh kekalkan gula normal dengn makan buah delima, Good for baby and you

Sy pn sma smpi naik 11.1 Doc bg sy metformin 2bji pg 2bji mlm alhamdullilah paras gula trun 4.9 (pg)@5.8 (mlm)..pape pn std mkn roti gandum beras perang ×no air manis..yg penting 2 nasi tukar pd beras perang da ckup

5y ago

Btol klo pndi jga mkn xyah ubt..

Jga pemakanan, mknan mnis stop trus... Lebihkan mknan tinggi serat sperti sayur syuran hijau 🙂 sya pun kena GDM jugak tpi lpas jga mkn doktor rivew sya kna buat bsp sbuln skali ja under diet cntrol 😊

5y ago

brkfst, lunch & dinner mum mkn apa?

Sis, sy kalau gula tinggi, sy terus minum susu kambing hi goat (tpi jgn letak Gula@susu tau) 1 gelas, alhamdulillah bacaan gula blh turun...cuba lah sis..

5y ago

Jenis serbuk sis.. Mse awl pregnant haritu amal setiap hari jgk.. Pastu msuk 2nd trimester ni xleh nak telan plk susu kambing ni jdi nak muntah 😂 jdi skrg sy minum sekali sekala je...

Sy tgk org preggy minum jus mamariam sis. Mmg nmpk mcm recommended sgt. InsyaAllah nnt sy nk cuba

5mo ago

hasil saya minum mamariam la gula saya sangkut. tp hb naik

makan epal hijau setiap hri

5y ago

hah nak msk dlm menu la lps ni.. sebiji shari

Banyakkan minum air kosong sis

5y ago

Oic. Kddkan baby sis ke normal pd bulan ke berapa? Coz skrg sy dah 7bln lbh.

makan oat sis. dan barli

5y ago

yup.minum tiap hari.

Buat sup lobak putih

5y ago

Mum dah try?