Pengiraan Minggu Kehamilan

Mommies, macam mana nak tahu bila kita boleh ke klinik untuk pastikan yg kita pregnant ye ? Bila dah buat upt dan nak pastikan betul2 kandungan tu berapa minggu, macam mana ye ? #firsttimemom #firstbaby #firstmom #ingintahu #advicepls

7 Balas

pendapat saya , ada 2 cara .. pertama - test guna upt brand CLEAR BLUE DIGITAL.. make sure test pada urine kite yang pertama (bangun tidur nak pergi toilet, pakai urine kite yang ni untuk test prgnant) kedua - kalau tak pakai digital pun boleh jugak .. pakai test kit yg biasa , naik double line . terus masuk dalam apps ni 'tarikh hari pertama untuk period terakhir kita' . apps ni biasa nya tepat .. biasa nya lah .. (tepat untuk orang yg period secara teratur) .. untuk check di klinik , lebih baik tunggu lewat 3 atau 4minggu dari due kite period . kalau baru seminggu lewat, boleh pergi tapi tak digalakkan.. sebab nanti doktor klinik tu pun akan bagi tarikh appoinment lagi 2 minggu untuk scan semula .. lagi sekali saya bagitahu, cara ni tepat untuk siapa yang period secara teratur tau 😊

1) bila buat upt & result positif, kira dari hari terakhir last period. contoh last period 1/1 - 6/1. so kira dari 1/1 hingga harini. 2) cukup 8-9 minggu, boleh ke klinik swasta untuk scan, ada heartbeat & janin dlm kantung elok, Alhamdulillah. call kk utk dptkan tarikh appointment buka buku pink. kalau kk dekat, boleh juga walk in. lg senang, maklumat dpt pun tepat. 3) nak pastikan betul2 kandungan tu berapa minggu dgn kira dari period tu lah (kalau period regular). kalau tak regular, doktor akan scan & dpt minggu kandungan dari scan tersebut.

2y ago

Terima kasih untuk perkongsiannya sis ☺️

Boleh aje kira kalo rajin nak kira (tapi make sure kena betul)Kalau tak, pegi je klinik swasta buat scan confirm pregnant. Dari situ doc akan kira & tgok carta. Bila doc dah confirm, senang awak nak bajet minggu ke berapa awak kena pegi KK buka buku pink. Buka buku pink biasa nya 8-12 weeks. If kandungan awak below 8 week boleh rehat2 dulu.

2y ago

Hehe tak reti nak mengira tu..tengok Mr. Google pun tak faham..cuba yg tracker dekat apps ni, apps yg kirakan..tapi tak tahulah betul atau tak 🤭

kalau sy,lepas sebulan lebih lambat period,sy akan cek upt. bila keluar double line,sy akan inform nurse via whatsapp. nurse tanya bila hpht dan lepas tu nurse akan tentukan tarikh appt utk booking buku pink. mcm tu je lah ikut pengalamn sy

2y ago

Terima kasih sis ☺️

Tggu smpi 5/6 mnggu keats then bru pi sbb tyme tu bru nmpk kantung kalo awal sgt dktr sruh tggu jugk

kira dr period hari pertama. cukup 8mgg blh p scan. masa buka buku bw gmbr scan sekali