Contraction

Hi mommies.. Kalau rasa sakit on/off 5minit. Lepas tu sakit tu hilang beberapa jam. Selang beberapa jam kemudian sakit tu datang lagi on/off dalam 5minit juga. Tu hard contraction atau bukan ya? Saya ada mengalami petanda lain juga. Cirit birit 3/4 kali (smpai tak larat da), sakit mencucuk semasa membuang air besar & air kecil (rasa mcm ada smthing nk terkeluar) sakit bawah pinggang sampai ke bahagian ari ari. Perut kerap mengeras. Sya da 38w. Nak dekat seminggu sya rasa mcm ni tapi blm ada spotting/air ketumban pecah. Blm prnh lagi pergi ke hspital utk check jalan sbb was2 dgn tanda yg sya rasa.. Takot dr suh balik

3 Balas

Samalah Kita.. saya pun dah seminggu alami benda yg sis rasa.. nak g hospital risau takde bukaan n Dr suh balik then anak2 YG lain pulak takde org nak tengokkan.. husband pulak kekurangan staff terpaksa hold cuti sampai next week, Bila staff semua dah habis cuti Baru lah dia start cuti UTK saya pulak.. So, Kalu dah betul2 sakit takboleh tahan Baru lah saya ke hospital.. Tapi kalau sis takde masalah lain boleh jew ke hospital terus UTK kepastian.. sebab APA yg Kita alami Tu adalah Salah satu tanda nak bersalin.. MCM saya 6cm keatas Baru Ada Rasa sakit betul2 nak bersalin..

2y ago

Haah kan..Dari mlm tadi sya rasa bby kurang gerak pastu mengeras je. Gerak pn lambat dari biasa.. Kalau ikut pengalaman anak pertama dulu mengeras jugak la dlm brpa hari cmtu tpi sya tk ambil kisah sgt sbb tak sakit. Kbtln kena refer ke hospital utk jumpa pakar. Dorg scan ketumban ada leaking haritu jugak masuk ward. Dgn diri yg tak ready pape beg apa semua masa tu. Husband pn jauh.. Sedih nya.. Kdg tu lain org lain tanda. Kena pantau juga keadaan baby. Apa pun semoga di permudahkan masa bersalin nanti.. Jaga diri ya sis 🌷

kalau selang beberapa jam itu cuma tanda2 awal. tp kalau contraction kerap, sekejap2 contraction itu dah masuk fasa nak bersalin disamping tanda2 yg doc selalu advise utk ke hospital. standby beg dan document utk ke hospital. bila dh tiba masa terus saja ke hosp

better sis pergi hospital terus sis..sbb itu tanda bersalin